A hétfő reggeli 393,5-ös szint után erősödésnek indult a forint, a lendület kora délután is kitart, az euró-forint keresztárfolyam rövid időre 391 alatt is megfordult.

Jelenleg a 391-392-es sávban zajlik a kereskedés.

A hogyan tovább elsősorban a nemzetközi folyamatokon múlik, mivel a magyar makrogazdasági naptár szinte üres erre a hétre.

A forint árfolyamára hatással lehet:

  • kedden a ZEW index, amely a német gazdasági várakozásokat tükrözi a következő hat hónapra
  • csütörtökön az Európai Központi Bank kamatdöntését követő kommunikáció 

Az adatok mellett a kötvénypiaci árazások is kilengethetik a forintot. A német és a magyar kötvényekkel realizálható hozam különbözete eléggé beszűkült, jelenleg 408 bázispont, egy hónapja még 466 volt. A 10-éves magyar  állampapír referenciahozama 6,5 százalékon volt pénteken, négyhavi mélyponton

A spread szűkülése miatt a forint kamatelőnye kisebb, ez pedig csökkenti a keresletet a forintra, vagyis ez önmagában inkább negatív a magyar deviza kilátásaira nézve.

Az igazi megmérettetés majd jövő kedden vár a forintra, a Magyar Nemzeti Bank akkor tart kamatdöntő ülést. A következő napokban az erősödés akkor folytatódhat, ha azt az euró dollárral szembeni mozgása is támogatja, jelenleg ez a hátszél meg van, egy euróért már 1,09 dollárt kell adni. 

A lélektani 390-es euró-forint szint alá utoljára június elején sikerült lejönnie a jegyzésnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!