Zajlanak az események a forint piacán, jókora lendülettel vett bele a piac a magyar devizába a délután folyamán. Több egységgel mozdult el a kurzus, az euró-forint pillanatok alatt 394,2-ről 392,8-ig ereszkedett vissza.

A kiváltó ok egyértelműen a vártnál jobb inflációs adat lett: az Egyesült Államokban a fogyasztói árak csupán 3 százalékkal nőttek júniusban éves alapon, míg a várakozás 3,1 százalék volt. A fogyasztói árak havi szinten a várakozásokkal ellentétben pedig nem 0,1 százalékkal nőttek, hanem 0,1 százalékkal csökkentek.

Ez elég volt ahhoz, hogy felerősítse az amerikai kamatcsökkentési várakozásokat: a piaci árazások alapján 75 százalék környékéről 95-ra emelkedett a szeptemberi kamatvágás valószínűsége. 

Az adat elég volt ahhoz, hogy kiváltson egy komolyabb dollárgyengülést (az euró-dollár keresztárfolyam az adat megjelenése után 1,09-ig is felszaladt), ezzel párhuzamosan a forint is javítani tudott.

Jelenleg 393 forintot kell adni egy euróért, a dollárért pedig 361,2-t. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!