Június óta a legalacsonyabb szinten kereskednek a forinttal az euróval és a dollárral szemben, csütörtök délután 390 körül mozgott az euró-forint keresztárfolyam. Most sokan arra keresik a választ, kitart-e az erősödés, vagy ingatag lábakon áll a magyar deviza.

Friss

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon. Hét órakor az euró árfolyama 391,06 forintra erősödött a csütörtök kora esti 390,30 forintról. A svájci frank jegyzése 403,63 forintról 403,92 forintra emelkedett, a dolláré pedig 357,55 forintról 359,17 forintra. Az euró jegyzése a kora esti 1,0913 dollárról 1,0885 dollárra gyengült reggelre.(MTI)

A következő napok kulcsfontosságúak a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntése szempontjából: ha sikerül ezen a szinten stabilizálódnia a magyar deviza árfolyamának, az jelentősen növelné a kamatvágás esélyét. De mint az Erste elemzői hozzáfűzik, hitelességi kérdés is, hogy szigorú maradjon a jegybank. 

A Raiffeisen Bank szakértői szerint több tényező most a forint malmára hajtja a vizet:

  • gyengül a dollár, köszönhetően egyebek mellett a Fed-kommunikációnak;
  • a fejlődő piacon erősebb a kockázati étvágy;
  • nem „túladott” az euró-forint devizapár, inkább 385-388 körül lenne az. 

Még így sem meggyőző a forint teljesítménye

Az ING Bank vezető elemzője viszont arról értekezik, hogy a forint jelenlegi ereje törékeny lábakon állhat. Ennek oka az, hogy a határidős forintkamatok sokat csökkentek az utóbbi időben, ezzel sokkal kisebb lett a forint- és az eurókamat közötti különbség.

Ezen egy esetleges hazai kamatvágás sem segítene. A szakértők megosztottak a kérdésben, az elemzők fele vár szinten tartást, és ugyanennyien voksolnak 25 bázispontos csökkentésre kedden (jelenleg 7 százalék az irányadó magyar ráta).

Euró-forint árfolyammozgás
Euró-forint árfolyammozgás
Kép: economx

Mivel a várakozások megosztottak, elég volatilis lehet a forint piaca kedden. Az ING Bank elemzői szerint most kivár az MNB, tehát marad a kamatláb 7 százalékon, a kommunikáció viszont megnyithatja az utat a következő ülésen a kamatcsökkentésnek. Ha viszont már kedden lejjebb viszi az irányadó rátát a jegybank, akkor forintgyengülés jöhet, annyira szemet szúróan lecsökkenne a forint kamatelőnye. 

Régiós bajnok a magyar deviza

Érdemes összevetni, hogy a forint és a régiós devizák hogyan mozogtak egy hónap alatt az euróval szemben:

  • euró-forint: -1,4 százalék;
  • euró-zloty: -1,1 százalék;
  • euró-cseh korona: 1,8 százalék. 

Látható, hogy a térség legjobb teljesítményét nyújtotta a magyar fizetőeszköz. Jót tesz a forintnak az is, hogy a befektetők stabilan vásárolják a magyar államkötvényeket. Ehhez „elég” volt csupán a költségvetési kiigazítás, a központi bank részéről belengetett kamatcsökkentés, valamint az Államadósság Kezelő Központ féléves jelentésében szereplő adat, miszerint az idei forrásbevonási terv 60 százaléka teljesült.

A kötvénypiaci kereslet nyomán a tízéves állampapír hozama lejött 6,5 százalékra, emellett pedig a csütörtöki aukción a meghirdetett 20 milliárd forintnyi 12 hónapos diszkont kincstárjegy kibocsátásra 243 milliárdnyi vételi ajánlat érkezett, vagyis valósággal tolongtak a  befektetők a magyar papírokért. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!