Ha csak kis lépésekben is, de az elmúlt hetekben egyre inkább megközelítette az euró forintban számolt árfolyama a 400-as szintet. A mozgások nem voltak igazán számottevőek, hiszen ezek az 1-2 forintos ingadozások eltörpülnek a pánik időszakokban tapasztalt akár 5-10 forintos nagyságot elérő kilengésekhez képest.

Azonban nem jelent túl jót a magyar deviza kilátásaival kapcsolatban az, hogy egy viszonylag nyugodtabb nemzetközi tőkepiaci hangulatban is inkább a gyengülés jellemző. Ilyenkor ugyanis az elmúlt években inkább - ha óvatosan is - de erősödni szokott a magyar fizetőeszköz.

A 400 forintos szint fontossá vált
A 400 forintos szint fontossá vált
Kép: Economx, stooq.com

A nagyjából 396 és 400 forint között húzódó zóna az elmúlt félévben vált igazán fontossá. A grafikonon látszik, hogy a szintet még egy, 2023 tavaszán indult forintgyengülési hullám által elért lokális csúcs jelölte ki (akkor a záróárakat tekintve 399 forint körül alakult ki egy fordulópont), és a kereskedők azóta is ezt a szintet érzik jó belépési pontnak a forint vételi pozíciók felvételére, illetve a forint shortok zárására.

Ez a szint idén már március elején, június közepén és augusztus elején is megállította a gyengülést, így egyre egyértelműbb ellenállási szint épült ki az idők folyamán.

  • A rossz hír az, hogy az ellenállásnak egyre magasabb szintekről futott neki az árfolyam, azaz egyre kisebb visszapattanásokra volt képes. Egy klasszikus emelkedő háromszög alakzat rajzolódott ki, ahol az emelkedő trendvonal nyomja a kurzust felfelé, miközben az ellenállási szint -egyelőre - kitart. Azonban, ha áttörik, akkor a szabályok szerint a háromszög magasságával megegyező nagyságú további mozgás várható. Ez jelen esetben egy további 17-18 forintos euró erősödést jelentene, egészen 418 forint magasságába.
  • A halvány jó hír, hogy a tavalyi év első felében a forint olyan mértékű emelkedő hullámot produkált, amivel jó eséllyel hosszútávú pozitív trendfordulót hajtott végre. Ennek a kritikus szintje az előbb említett szintnél némileg magasabban, 420 forintnál található. Az itt található lokális csúcsról indult ugyanis egy olyan erősödő hullám, amellyel trend szempontból fontos támasz szinteket tört le lefelé a keresztárfolyam és új lokális mélypontra süllyedt. Erről bővebben itt írtunk annak idején.

Mindez az jelenti, hogy ha áttörné szignifikánsan a 400 forint körüli zónát felfelé a keresztárfolyam, akkor a 420 forint jó eséllyel tudna megálljt parancsolni a további forintgyengülésnek és alacsony kockázatú beszállási pontot jelentene forint vételi pozíciók felvételére.

Még él a pozitív trendforduló
Még él a pozitív trendforduló
Kép: Economx, stooq.com

Ha a 400 közeli szintekről mégis erősödni kezd a forint, akkor lefelé 4-5 forintonként ütközhet támaszokba az árfolyam, amelyeket a korábbi lokális mélypontok jelöltek ki, 389, 383 majd 377 végül 366 magasságában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!