Rég látott negatív fordulatot hajtott végre a forint hétfőn a kereskedésben, reggel még alig haladta meg a 393-at az euró-forint keresztárfolyam, délutánra teljesen elromlott a kép és 396 felett is járt a jegyzés. Ez utoljára egy hónapja fordult elő. Egy dollárért pedig 358,3 forintot kell adni a bankközi devizapiacon, ez három hetes csúcs. 

Az euró-forint árfolyam mozgása hétfőn.

Mi állhat a forintgyengülés mögött?

  1. Aggasztóan magas államháztartási hiányadatról számolt be hétfőn délelőtt a Pénzügyminisztérium. Mint az Economx megírta, két pozitív hónap után elszállt a hiány, amely 414,3 milliárd forintot tett ki. Az ING Bank elemzői utánanéztek és 28 évre visszamenőleg nem találtak ekkora deficitet augusztus hónapra. A PM magyarázata szerint szezonális hatások állnak a háttérben, illetve az áfa-bevételek elmaradása. Ráadásul a tárca utalt rá egy homályos üzenetben, hogy ha szükséges, további intézkedéseket hoz a kitűzött hiánycél (a GDP 4,5 százaléka) elérése érdekében.
  2. A fenti adatokból és a PM kommunikációjából arra lehet következtetni, hogy nőtt a kockázata a 4,5 százalékos hiánycél elhasalásának.
  3. Kedden érkezik az augusztusi inflációs adat, az elemzők a júliusi 4,1 után 3,6 százalékos éves adatot várnak. Ha így alakul, az lehetővé tenné, hogy a Magyar Nemzeti Bank a következő kamatdöntő ülésén tovább mérsékelje az alapkamatot, ez pedig gyengítheti a hazai deviza árfolyamát.
  4. A technikai kép nem túl biztató, meghatározó ellenállás esett el, 395 forintos euróárfolyamnál. Ha nem sikerül innen visszakorrigálni a hetek óta jellemző 391-394-es tartományba, akkor könnyen elérhetővé válik a 400-as szint, ahol utoljára 2022 decemberében kereskedtek az euró-forint devizapárral.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!