Frissítés: délután korrigált a forint, ennek oka az Egyesült Államokban publikált kiskereskedelmi forgalmi adatsor, amely júniusban 2,3 százalékos növekedést mutatott éves alapon, az előző havi 2,6 százalékos bővülés után. Ebből arra lehet következtetni, hogy lassul az amerikai gazdaság.

Jelenleg az euróval 392,5 forinton kereskednek. 

Délelőtt még a forintnak állt a zászló

Pedig jól indult a kedd reggeli kereskedés a magyar deviza szempontjából, egy euró 391,5 forint, a dollár pedig 359,2 forint volt, kora délelőttre pedig folytatódott az erősödés.

Az euró-forint keresztárfolyam a 390,6-os szintre ereszkedett vissza. 

Hétfőn egy konferencián a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Virág Barnabás arról beszélt, hogy reálisak azok a várakozások, amelyek szerint idén 2-3, egyenként 25 bázispontos kamatvágás jöhet Magyarországon. A következő kamatdöntő ülést jövő kedden tartja az MNB, az alelnök szerint még nem döntötték el, csökkentik-e az alapkamatot vagy nem.

Virág Barnabás üzenete alapján elméletileg gyengülhetett volna némileg a magyar deviza, hogy mégsem ez történt arra a magyarázat a globális kockázatvállalási kedv emelkedése (ami pontosan nyomon követhető a naponta új történelmi rekordokat döntő tőzsdéken is). 

Az euró-forint árfolyammozgása (5 nap) Kép: economx

Hasonló témakörben nyilatkozott az amerikai központi bank (Fed) elnöke is. Jerome Powell arról beszélt, a kamatvágást már azelőtt meg kell kezdeni, hogy az infláció elérné a 2 százalékos célszintet az Egyesült Államokban. Elemzők szerint ezért is biztos, hogy a szeptember 18-i ülésen a Fed megkezdi a kamatcsökkentési ciklust.

Az ilyen jegybanki üzenetek támogatják a forintot is, azon keresztül, hogy gyengítik a dollárt az euróhoz képest. Kedd reggel is ez a trend a jellemző, amikor pedig emelkedik az euró-dollár keresztárfolyam, az segít a feltörekvő piaci devizáknak, így a forintnak is. Elemzők szerint amíg nem következik fordulat az euró-dollár piacán, addig folytatódhat a forint erősödése is. 

Kedden a ZEW német gazdasági hangulatindexre, illetve amerikai kiskereskedelmi statisztikákra figyelnek a befektetők. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!