Ott folytatta hétfőn a forint, ahol múlt héten abbahagyta: a reggeli órákban még úgy tűnt, bármerre elindulhat az euró-forint jegyzés a 401-es szintről, délelőtt azonban látványos elmozdulás következett, hamar 402 fölé került a keresztárfolyam.

Hasonlóra utoljára másfél éve, 2023 márciusában volt példa. 

Ilyen mértékű elmozdulás után a Magyar Nemzeti Banknál pattog a labda, kétséges, hogy rövidtávon folytathatja-e a kamatok csökkentését a jegybank. Az Erste elemzői szerint például óvatosabbá válhat az MNB, miközben az EKB és a Fed tovább csökkent az irányadó kamaton.

Egyébként az a tény, hogy a forint a 401-402-es sávban mozog az euróval szemben, a bank elemzői szerint még kedvezően is értékelhető, hiszen a dollár valósággal szárnyal az utóbbi napokban (az euró-dollár közel két hónapos mélyponton van), vagyis ekkora szembeszélben érdemes értékelni a magyar fizetőeszköz árfolyammozgását.

Végveszélyben a forint

Közel két év után először 400 forint fölött zárta a hetet az euró árfolyama, ami igen kedvezőtlen a hazai deviza stabilitása és az iránta megnyilvánuló bizalom szempontjából. Egy gyors erősödés még megmenthetné a helyzetet.

A bank szakértői úgy látják, hosszabb távon, ha tovább lazul a monetáris politika, akkor mehetünk az árfolyam paritás szerinti egyensúlyi árfolyam felé, amely jelenlegi becsléseik szerint 409-nél van.

Már több mint két hete tart a forint vesszőfutása

A Raiffeisen Bank a hétindító jegyzetében azt emelte ki, hogy

  • törékeny a forint, egészen addig maradhat a 400 körüli szint, amíg a kockázatkerülés jellemző a piacokon a közel-keleti feszültségek miatt
  • 2025-re a legtöbb forgatókönyv már 400 feletti egyensúlyi árfolyammal számol

Az ING Bank elemzői pedig az foglalták össze, mi mozgathatja meg az árfolyamot a héten:

  • szerdán a magyar miniszterelnök beszédet mond az Európai Parlamentben
  • csütörtökön jön a szeptemberi inflációs adat, a várakozás 3,1 százalék (éves összevetésben)
  • az egész régióban későbbre tolódhat a devizapiaci korrekció, miután az erősödő dollár nyomás alatt tartja a złoty, cseh korona, forint hármast.

A kockázatkerülés a magyar részvénypiacon nem jellemző hétfőn, sőt kifejezetten jól teljesít a BUX, az emelkedést a másfél százalékkal erősödő Richter vezeti.

Az intézményi állampapírpiac viszont nem néz ki jól. A másodpiaci hozamok jelentősen emelkedtek hétfőn is, a 10-éves referenciakötvény hozama 6,54 százalékra ugrott, ez két hónapos rekord, szeptember végén még csak 6,1 százalékon állt a tízéves kötvény hozama, augusztusban pedig rövid ideig volt 6 százalék alatt is.

Több dolog miatt alakulhat ki a másodpiacon hozamemelkedés:

  • többségben vannak az eladók, így alacsonyabb árfolyam alakul ki, ami feltornássza a lejárati hozamokat
  • változnak a kamatkörnyezettel kapcsolatban a várakozások, ennek már most látszanak a jelei: a piac azt árazza, hogy később csökkentheti az alapkamatot az MNB, így csak magasabb hozam mellett hajlandók a befektetők kötvényeket vásárolni
     

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!