Csúnyán indult a pénteki kereskedés a devizapiacon, a  forint tovább gyengült, a reggeli órákban 404 közelében is járt az euró-forint árfolyam. Utoljára 2022 decemberében fordult elő, hogy ilyen magas árat kelljen adni egy euróért. Délelőtt folytatódott a trend, 404,3 volt a csúcs napon belül, egyelőre.

Az elmúlt egy hónapban a magyar fizetőeszköz 2,6 százalékkal gyengült, az év elejétől kezdve pedig 5,5 százalékot.

Ezek lehetnek az újabb mélypont kiváltó okok:

  1. Az esti órákban közzéteszi a Standard & Poor’s a magyar adósbesorolás felülvizsgálatát. Az elemzők nem számítanak változtatásra, ugyanakkor ilyen jelentőségű bejelentés előtt jellemzően idegesek a piacok.
  2. Csütörtöki közleményében kockázatokat fogalmazott meg a Fitch Ratings a kormány gazdasági akciótervéről. Véleményük szerint a 2026-os parlamenti választások előtt a kiadási oldalon azonosíthatók kockázatok, ha pedig ez azzal párosul, hogy a gazdasági növekedés a várt alatt lesz, akkor a költségvetés tervezett konszolidációja borulhat. Jövőre a Fitch szerint 3,4 százalékkal nő a gazdaság, a költségvetési hiány pedig a GDP 4,4 százalékát teheti ki. 
  3. Vita alakult ki arról, hogy decemberben érdemes lenne felgyorsítania az Európai Központi Banknak a kamatcsökkentést. Pierre Wunsch belga jegybankár azonban úgy nyilatkozott: túl korai lenne 50 bázispontos vágást végrehajtani, mert az éves átlagos infláció még 2 százalék felett lesz az eurózónában. A magasabb eurókamat jelenleg nem kedvező a forint szempontjából, mert alacsonyan tartja a hazai eszközök kamatelőnyét. A gyenge európai konjunktúra adatok láttán azonban több jegybankár érvelt az 50 bázispontos csökkentés mellett. Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke viszont azt mondta, hogy neki és kollégáinak nem kellene elsietniük a hitelfelvételi költségek csökkentését - ami arra utal, hogy nem biztos, hogy a nagyobb mértékű csökkentést támogatja.  
  4. Visszafogott a kereslet a magyar kötvényekre, így a külföldi intézményi befektetőknek is kevesebb forintra van szükségük. Az egyéves diszkontkincstárjegyből a csütörtöki aukción a tervezett 20 milliárd helyett csak 17,5 milliárd forintnyi kelt el. 
  5. A földgáz jegyzésára két hónapos csúcsra emelkedett, ez is negatívan hat a közép-európai devizákra, így a forintra. Jelenleg 43 euró közelében van a megawattóránkénti ár a holland energiatőzsdén. Az áremelkedésnek több oka is van - írta heti összefoglalójában a CIB Bank elemzője. Egyrészt a közel-keleti feszültségek megléte és a Ukrajnán keresztül érkező gáztranzittal kapcsolatos bizonytalanság már önmagukban emelik az ellátási zavarok kockázatát, erre jött még rá a norvég gázmezőn tapasztalt infrastrukturális nehézségek, illetve a Nyugat-Európát hamarosan elérő hidegfront is.
Gyászos az elmúlt 30 nap a forint piacán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!