Öt százalék alá került a magyar diszkont-kincstárjegyek hozama, ami több mint 130 bázispontos csökkenés a két héttel ezelőtti szinthez képest. Ez hatalmas elmozdulás a hazai állampapír piacon, ezért érdemes egy pillantást vetni az okokra. 

A helyzet úgy áll, hogy afféle tökéletes vihar érte el a hazai diszkont-kincstárjegy piacot a múlt héten, amennyiben gyakorlatilag minden körülmény a hozamcsökkenés irányába mutat, legyen az külső, nemzetközi hatás, vagy belföldi piaci helyzet 

– mondta Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója.  

A hazai hatások közül kiemelkedik a vártnál rosszabb GDP adat, a külsők közül az amerikai Fed kamatcsökkentő jelzései, valamint a pénteki vártnál rosszabb amerikai munkaerőpiaci adatok.

„Ezek együttesen határozottan lejjebb tolták az egész hazai hozamgörbét, mivel mindegyik következménye az lehet, hogy a vártnál nagyobb mértékben csökkentheti a kamatokat Fed, és ennek nyomán az MNB is” – magyarázta Kiss Péter.

Ehhez hozzájött még a kereslet és kínálat egyensúlytalansága a DKJ piacon: az aukciók kapcsán shorton lévő elsődleges forgalmazókról, és mindenáron vásárolni akaró banki könyvekről lehetett hallani, de

az ÁKK által kibocsátott mennyiségek nem alkalmazkodtak a megnövekedett kereslethez. 

Csak a múlt héten megtartott három DKJ aukción több mint 184 milliárd értékben akartak vásárolni a befektetők, míg az ÁKK csak 77 milliárd értékben fogadott el ajánlatokat.

Mindeközben az új jogszabályi változások miatt a hazai befektetési alapok szintén a stabil vevői oldalt erősítik, hiszen szeptember elsejétől a legtöbb típusú alapnak kötelező lesz éven belüli papírokat tartania minimum 3 százalékos arányban.

Az Amundi befektetési igazgatója szerint ezek együtt vezettek ahhoz, hogy hétfőre 5 százalék alá kerültek egyes rövidebb DKJ-k árjegyzései.

A diszkontkincstárjegyek hozamcsökkenése önmagában kevéssé gyűrűzik át a hosszabb lejáratokra, azokat inkább a kamatvárakozások, és a külső környezet mozgatta az utóbbi napokban.

„Hogy hol állhat meg a folyamat, az egyelőre leginkább a kínálati oldal rugalmasságán múlik. Az új kibocsátás megfelelő növelése nélkül a hozamszintek szinte bárhova kerülhetnek, mert a heti aukciókon kívül – amit a kényszervevők és a visszafogott kínálat kettőssége jellemez –nincs likvid másodpiaca ezen instrumentumoknak, a szabályozási kényszer miatt lejáratig megtartják őket a végbefektetők" – mondta Kiss Péter. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!