Hiába menetelnek újabb és újabb csúcsokra a részvényárfolyamok az amerikai és a világ többi tőzsdéjén is, az egyik legnagyobb befektetési bank szakértői kitartanak pesszimista forgatókönyvük mellett, és ez a második félévben elég durva eseményeket vetít elő a tőzsdéken és a világgazdaságban.

Marko Kolanovic, a JPMorgan Chase & Co. vezető stratégája szerint a vezető S&P 500-as részvényindex 4200 pontig zuhanhat az év végéig, ez 23 százalékkal alacsonyabb a mostani 5500 pont körüli értékekhez képest. A fő kiváltó okok az amerikai gazdaság lassulása és a vállalati nyereség-előrejelzések drasztikus lefelé történő revíziói lesznek.

Kolanovic pesszimizmusa nem új keletű, ő már korábban sem vélte megalapozottnak a részvényárfolyamok elmúlt hónapokban történő emelkedését. Még akkor sem, amikor a többi Wall Street-i stratéga látván a piac száguldását, egyre feljebb és feljebb húzta az év végi indexértékre adott célárfolyamát. A Bloomberg szerint most az elemzők átlagosan 5317 pontra várják december végére mutatót. 

Az amerikai részvények értékeltségének hatalmas felfutása és az üzleti ciklus között egyértelmű szakadék tátong. Az S&P 500 15 százalékos idei emelkedése nem indokolt, tekintettel a gyengülő növekedési előrejelzésekre. Fennáll a veszélye annak, hogy a túlzottan optimista várakozásokban szereplővel teljesen ellentétes folyamat játszódhat le az elkövetkező negyedévekben.  Ennek kiváltója lehet, ha a növekedés lassul, az infláció szilárd marad, és a hosszú távú kamatlábak nem mozdulnak meredeken lejjebb – vélik a nagybank szakértői.

Bár idén volt számos másik nagy befektetési bank is, amelyek stratégái óvatosságra intettek: ezek az idők folyamán szép lassan kikoptak a véleményükkel. Már nem ad ki ilyen elemzéseket Mike Wilson, a Morgan Stanley híresen pesszimista szakértője sem. Kolanovic is jó párszor fogott már mellé karrierje során, a 2022-es medvepiacon például sokáig kitartott optimizmusa mellett, miközben 2023-ban pesszimista maradt az új bikapiacon. 

Kolanovic azt ajánlja, hogy a befektetők diverzifikálják a részvényeket, és növeljék a defenzív értékpapírok, például a közművek, a fogyasztói alapanyagok, az egészségügy és az osztalékrészvények kitettségét. Elismerte, hogy alábecsülte a nagy értékű technológiai vállalatok rugalmasságát az árfolyammozgás és a nyereségnövekedés szempontjából. 

Az S&P 500-as részvényindex
Az S&P 500-as részvényindex
Kép: Economx, stooq.com

Úgy látja, hogy az előrejelzéseket ezen cégek növekedésére vonatkozóan drasztikusan felfelé kellene módosítani ahhoz, hogy az emelkedés kitartson, azonban pont ennek az ellenkezőjére számít.

A komoly piaci fordulatok időzítését nehéz eltalálni, azonban a mostanihoz hasonló hiperbolikus árfolyam- és hangulatváltozások gyakrabban korrigálódnak drasztikusan, mint nem. Ez akkor következik be, amikor a nagy intézményi befektetők részéről befejeződik az őrült vásárlás – írta.

Van persze rajta kívül is pesszimista hang a piacon. A Bob Prechter által alapított és vezetett, az Elliott-hullámok legnagyobb szakértőjének tekintett Elliott Wave International elemzői szintén masszívan kongatják a vészharangot. Szerintük komoly figyelmeztető jel, hogy az átlagos befektető jelenleg teljesen meg van győződve arról, hogy a bikapiac folytatódni fog a tőzsdéken. Olyan erős ez a meggyőződés, hogy gyakorlatilag a pókerből ismert all-innt mondtak.

Jelenleg az átlagos amerikai befektető teljes pénzügyi vagyonán belül meghaladja a 34 százalékot a részvénybefektetések aránya. Ez annyira magas érték, amire még nem volt példa: a 30 százalék közeli értékek jellemzően olyan piaci csúcsok körül szoktak kialakulni, amelyeket rendszerint hosszabb rövidebb ideig tartó medvepiac szokott követni. Az utolsó ilyen csúcs 2021-ben volt, és azelőtt utoljára 2000-ben a dotkom lufi tetőpontján járt 30 százalék felett ez az arány.

Arra, hogy a befektetők kezdik elkölteni az összes pénzüket a piacon, van más jel is. A Bank of America legutóbbi alapkezelői felmérése szerint a profi vagyonkezelők portfólióban kritikus szint alá csökkent a készpénz aránya. Erről bővebben itt írtunk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!