Szemet gyönyörködtető emelkedést produkáltak a vezető amerikai részvényindexek az első félévben, elsősorban a legnagyobb technológiai részvények árfolyam-emelkedésének köszönhetően, amit a mesterséges intelligenciával kapcsolatos befektetői lelkesedés hajtott. A nagy emelkedéssel nem csak a technológiai cégek, hanem az azok részvényeit tartó befektetők is gazdagabbak lettek, így a világ legnagyobb részvényeseként számon tartott Norges Bank Investment Management nevű norvég állami vagyonalap is.

Az alapot az 1990-es években hozták létre a norvég olaj- és gázbevételek külföldi befektetésére, amikor a skandináv ország felismerte, hogy a fosszilis energiahordozók egyeduralma nem tart örökké és az ország rendelkezésére álló készletek is egyszer majd kimerülhetnek. Erre a korszakra szerették volna tartalékolni az ország vagyonát.  Az alap a pénzügyminisztériumtól kapott megbízás alapján fektet be, és a részvények esetében az FTSE Global All Cap Indexen, a kötvények esetében pedig a Bloomberg Barclays indexén alapuló referenciaindexhez mérik teljesítményét – emlékeztet a Bloomberg.

Az alap vagyona mostanra 1,7 billió (ezermilliárd) dollárra nőtt az első félévben elért 8,6 százalékos, azaz 138 milliárd dolláros hozamnak is köszönhetően. A nyereség nagy része a részvényportfóliónak volt köszönhető, amely 12 százalékkal értékelődött fel.

Ugyanakkor az alap alulteljesítette saját benchmarkját 0,4 százalékponttal. A hozamot az alap  ingatlanbefektetéseinek gyengébb szereplése húzta lefelé. A fix kamatozású befektetések, ezek elsősorban kötvények is gyengén szerepeltek, elsősorban a hosszabb lejáratú államkötvények miatt. Ezek árfolyama valamelyest csökkent, mivel az év elejéhez képest a befektetők későbbre tették a nagy jegybankok kamatcsökkentési ciklusának megindítását. Jelentősen le kellett értékelni azokat a tőzsdén kívüli befektetéseket is, amelyek a megújuló energetikához köthetők.

A 20 éves amerikai államkötvények árfolyamát követő ETF az első félévben
A 20 éves amerikai államkötvények árfolyamát követő ETF az első félévben
Kép: Economx, stooq.com

Az alap világszerte összesen 8800 cégben rendelkezik részesedéssel. Június végén a legnagyobb értékű részvénybefektetései az Apple, a Microsoft és az  Nvidia részvénycsomagok voltak. A félév folyamán nagyobb mennyiségben adtak el Meta Paltforms, Novo Nordisk és ASML részvényeket.

Az Nvidia részvények árfolyama
Az Nvidia részvények árfolyama
Kép: Economx, stooq.com

A világszerte több mint 8800 vállalatban lévő részesedésekkel az NBIM fokozta erőfeszítéseit, hogy befolyását felhasználva befolyásolja ezeket a vállalatokat, különösen az éghajlatváltozással, a nemek sokszínűségével az igazgatótanácsokban és a vezetői fizetésekkel kapcsolatos kérdésekben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!