Csütörtökön kiderült, csendben egymilliárd euróval növelte a magyar deviza-adósságot az állam, jelen árfolyamon 393 milliárd forintnak megfelelő hitelt vett fel kínai bankoktól. Az ügylet nem most, hanem még áprilisban történt. 

Szokásával ellentétben a hitelfelvételről nem jelent meg közlemény, csak az Államadósság Kezelő Központ statisztikái utalnak rá, ott a Portfolio vette észre csütörtökön.

A hitelről nem ismert minden részlet, csak az, hogy:

  • egymilliárd euró az összeg, a nagyságrend nem kicsi, a magyar GDP 0,4-0,5 százalékára tehető
  • a kamatozás változó
  • visszafizetni 2027 áprilisban kell.

Eddig a kötvénykibocsátás volt a jellemző

Az utóbbi években inkább a kötvénykibocsátást választotta az állam, ha devizában (dollár, euró, jüan) akart forráshoz jutni. Így történt 2024 elején is, akkor többszörös túljegyzés mellett bocsátott ki 2,5 milliárd dollár értékben kötvényeket Magyarország 12 évre, évi 5,74 százalékos hozam mellett. A kibocsátás 1,8 százalékpont prémiummal történt a benchmark amerikai államkötvény hozama felett.

Most egészen máshogy zajlottak az események, közlemény nincs és a részleteket illetően is visszafogott a kommunikáció. A rendelkezésre álló adatok szerint a devizadósságon belül a külföldi hitelállomány a március végi 2795 milliárd forintról ugrott nagyot: április végére 3152 milliárd forintra. A változás azonban nem tesz ki egymilliárd eurót, de az ÁKK közleménye világossá teszi:

Áprilisban 393,8 milliárd forint (1,0 milliárd EUR) összegű projektfinanszírozó devizahitel lehívása növelte a devizaadósságot.

Az ÁKK a Portfolio-nak azt a választ küldte, hogy az ügylettel az államadósság devizaaránya a határértéken belül, 28,9 százalékon maradt. Azt is tisztázták, hogy a hitelt a China Development Bank, az Export-Import Bank of China és a Bank of China Limited Magyarországi fióktelepe folyósította, az összegből infrastrukturális és energetikai fejlesztések finanszírozhatók. 

Kép: Economx

A leglényegesebb részlet hiányzik

Az Economxnek Varga Zoltán az Equilor senior elemzője azt mondta, hogy a hitelfelvétel nem volt teljesen transzparens, olyan értelemben, hogy a legfontosabb információ, a kamatláb hiányzik. Nem tudjuk a törlesztés ütemezését és a változó kamatozás további részleteit sem. Hozzátette, ezzel az ügylet jelentősen korlátozná a második félévben a devizakötvény kibocsátásokat, de a korábbi kommunikáció alapján ilyet a július-december időszakra egyébként sem tervezett az állam, mint néhány hete írta az ÁKK:

további jelentős euró és dollár nyilvános devizakötvény-kibocsátás nincs a 2024-es finanszírozási tervben.   

Kép: Economx

Lehet, hogy a reptérre kellett a pénz

Az áprilisban felvett egymilliárd eurót részben vagy akár teljes egészben a Budapest Airport megvásárlására is fordíthatta az állam, az időzítés alapján lehet erre következtetni – mondta Varga Zoltán. A reptér 80 százalékáért 2,5 milliárd eurót fizetett az állam.

Nem lehet kizárni, hogy a hitelfelvétel híre végül befolyásolja a forint árfolyamát, de az Equilor szakértője szerint most inkább az alábbiak lehetnek fókuszban: 

  • Lukoil ügy : az Európai Bizottság szóvivője a Reuters-nak elmondta, hogy nincs háromnapos határidő, ami kötné a bizottságot, egyelőre tájékozódnak, és még semmiféle döntés nem született.  
  • Kiadta országjelentését az Európai Bizottság : a  dokumentumban több kritikát fogalmaztak meg, megjegyezve, hogy  a Korrupcióellenes Munkacsoport tevékenységének egyelőre nincs kézzelfogható eredménye; túl gyakran változik a jogszabályi környezet, illetve  problémát jelent a vállalatok szempontjából a növekvő állami beavatkozás

Kerestük mi is az ÁKK-t, de a korábbiakhoz képest nem mondtak részleteket. Nem derült ki például az sem, mennyi az induló kamat és mi a referencia kamat, ami alapján a hitel költsége alakul 2027-ig. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!