A Fed nyíltpiaci bizottáságnak elmúlt két napban tartott ülésén a piaci konszenzussal ellentétes döntést hozott és meglepetésre nem változtatott a kötvényvásárlási programjának 85 milliárd dolláros volumenén. A hír hatására a forint erősödésnek indult a fő deivzákkal szemben. Az euróval szemben a csütörtök kora reggeli 295,95-ös szintről 294,50-ig erősödött, ahonnan némi korrekció után dél után pár perccel 295,20 forintos szintig tért vissza.  A dollárral szemben a szerdai szintekhez képest több mint 2 százalékos erősödést követően 217,93, míg a svájci frankkal szemben 0,6 százalékos erősödéssel 239,38 forintnál mozgott a kurzus.

A volatilitás visszatért a piacra, 2-3 forintos napi elmozdulás most benne van a pakliban - mondta a Napi.hu kérdésére Csajbók Róbert, az ING devizapiaci üzletkötője. A szakember szerint az ING-nél úgy vélik, a jelenlegi 295-294,50 körüli szintek kitarthatnak egy darabig, de az amerikai piacok nyitásakor még lehet hevesebb mozgásokkal számolni.

A dollár egy fő valutákból álló kosárral szemben is február óta nem látott mélypontra gyengült. Az eurót 1,3551 dolláros árfolyamon jegyezték, ami héthavi mélypontnak felel meg. A font sterlinggel szemben 8 havi mélypotot ütött a zöldhasú. Most majd lassan az ECB feje fájhat, miután a az erős euró az exportra lesz negatív hatással - jegyzeték meg piaci kommentárokban.

A fundamentumok is segíthetik a forintot

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a 300 forint/euró feletti szintekről inkább a magyar deviza erősödése lenne indokolt fundamentumok alapján. Ezt a most már tudott Fed-döntés mellett még egy drasztikus devizahiteles-mentő csomag, valamint a magyar költségvetési szigor fellazulása árnyalhat.

A forintot erősítő egyik fundamentum az eurózóna gazdaságainak jó, illetve javuló helyzete. A beszerzésimenedzser-indexek, de számos más mutató is arra enged következtetni, hogy a német gazdaság erős s a többi euróövezeti ország is kezd kikecmeregni a recesszióból. Az eurózóna erősödése a magyar gazdaságot és a régió többi gazdaságát is magával húzhatja.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!