Látványos forinterősödést eredményezett a világ vezető jegybankjainak kora délután bejelentett, összehangolt likviditásnövelő akciója. Az euró kurzusa a reggeli, 312 forint körüli csúcsok után 17 óra előtt 304,20-nál járt, a dollár egységével ugyanekkor 226,20 forinton kereskedtek.

A beavatkozás az eurónak is lendületet adott, az EUR/USD keresztárfolyam késő délutánra 1,3450 körül stabilizálódott, ami 150 pontos emelkedést jelentett a nap első feléhez képest. A svájci frank ugyanakkor - némi meglepetést okozva - erősödött az euróhoz viszonyítva, a keresztárfolyam 1,2280 környékéről 1,2230-ra jött le. A frank forintban mért jegyzése így is 250 alá került, 248,50 volt az ár délután öt tájban.

A forinttal szembeni euróerősödésre játszókat ma nagyjából kirázták pozícióikból - kommentálta az eseményeket Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője. A szakember hozzátette: miután a végtörlesztési sztori Magyarország piaci megítélésének sarkalatos pontját jelenti, kulcsfontosságú, hogy ezen a téren milyen döntésekkel rukkol elő a kormány. A bankszövetségi javaslat eddig kiszivárgott elemei alapján olyan szabályokra van kilátás, amelyek alapján a bankok szerepvállalását, veszteségeit több évre húznák szét, az egyszeri brutális mínusz helyett. Amennyiben e tervekről végre a kormány részéről hivatalos megerősítés érkezik, az 300 forint alá küldhetné az euró jegyzését, sőt, a 290-es szintek sem kizártak - vélekedett Kolba. Hozzátette: mindezzel megúszhatnánk továbbá az S&P-leminősítést is.

A tárgyalások folytatódnak a kabinet és a Bankszövetség között, ám a hangulat nem mentes a komoly feszültségektől. A hitelintézetek egyrészt azt nehezményezték, hogy a kormány a múlt hét elején elfogadott egy rendeletet, amely arról szól, hogy a munkaadók 7,5 millió forint összegig adómentes támogatást adhatnak a végtörlesztés lehetőségét kihasználó dolgozóiknak. A Bankszövetség mindemelletet a GVH kartellvizsgálatát sem fogadta örömmel, amelyet a kiváltó forinthitelek kamatemelése kapcsán indított a hivatal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!