Júliusban 4,1 százalékkal nőttek éves szinten a fogyasztó árak, kismértékben az elemzői várakozások átlaga felett. Az adat nem tragédia, de – mint azt Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója jelezte - ez most különösen nem jött jókor, hiszen a múlt heti amerikai munkaerőpiaci adatok után felélénkült kockázatkerülési attitűd miatt amúgy is árgus szemekkel nézik a befektetők a bejövő makroadatokat. 

Az első piaci reakció, ami valószínűsíthető, hogy a magyar kötvények hozama emelkedhet, egyrészt az ismét felfelé tartó infláció, másrészt az elmúlt hetek jelentős hozamcsökkenése miatt.

A másodpiaci referenciahozamok egyebek mellett akkor emelkednek, ha nő az infláció, vagy vele együtt az inflációs várakozások. A kötvénypiaci hozamemelkedés azoknak jó hír, akik most terveznek vásárolni, rossz viszont azoknak, akik már összeállítottak maguknak egy kötvényportfóliót, hiszen a hozamemelkedés csökkenti a már megvett értékpapírok pillanatnyi értékét. 

A 10-éves referenciahozam szerdán 6,27 százalékon állt, utoljára május végén volt 7 százalék felett. 

Nem találja az irányt a forint

A forint piacán egyelőre nem váltott ki heves reakciókat a friss inflációs adat, egy euróért 397 forintot kérnek csütörtök délelőtt. Az inflációs trend láttán a Magyar Nemzeti Bank várhatóan óvatos marad, a várakozások szerint idén egy, maximum 2 kamatvágásra van esély, ez a szigorúbb monetáris politika pedig támogathatja a forint árfolyamát.

Mivel továbbra sem vitte át az euró-forint kurzus a 400-as szintet, továbbra is oldalazás jellemezheti a napon belüli mozgást. Egy dolog lehet aggasztó:

szerdán jelentősen javult a globális befektetői hangulat (a részvénypiacok kifejezetten erősen teljesítettek), a forintnak mégsem sikerült javítani, sőt napközben a 399-es szintet is megközelítette az euró-forint devizapár. 

Az euró-forint mozgása az elmúlt napokban.

A tőzsdén csütörtök délelőtt a BUX csökkent ugyan 500 ponttal, de ez nem a hazai fogyasztói árváltozással függ össze, inkább

Mi várható délután?

A múlt hét óta sérülékeny befektetői hangulat miatt 14:30-kor lehetnek nagyobb mozgások a tőzsdéken és a devizapiacokon: a friss munkanélküliségi segélykérelmek alakulását teszik közzé az Egyesült Államokban.

A várakozás szerint a múlt héten 240 ezren regisztráltak, ha ennél lényegesen többen fordultak első alkalommal segélyért, az felerősítheti a recessziós várakozásokat.

Ez a lesz, vagy nem lesz recesszió kérdés erősen megosztja a szakértőket. Jamie Dimon, a JP Morgan vezérigazgatója egy interjúban arról beszélt, hogy csak 35-40 százalék esélyt lát a gazdasági visszaesés elkerülésére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!