Fontos inflációs adatok érkeztek az Egyesült Államokból. A júniusi 3 százalékot követően júliusban is 3 százalékra várták az éves bázison számított inflációt, míg a maginflációt 3,3 százalék után 3,2 százalékra. 

Jó előjel volt, hogy kedden az USA-beli termelői árindex a vártnál alacsonyabbak lett, ami a Fed erősítette a kamatvágási várakozásokat, emiatt gyengült a dollár, a tőzsdéknek pedig lendületet adott. 

A tényadat végül jobb lett a vártnál, a 12-havi fogyasztói árindex 2,9 százalékkal emelkedett. Az élelmiszerek és energiaárak nélkül számított maginfláció pedig 3,2 százalékkal nőtt, ez megfelelt a várakozásoknak. Havi alapon 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

Drágultak havi összevetésben a szállások, a gépjármű-biztosítás, a háztartási
gépek, az oktatás, valamint a szabadidős szolgáltatások. A használt autók, az orvosi ellátás, a repülőjegyek és a ruházati cikkek átlagos ára csökkent júniusról júliusra.

Mivel a vártnál alacsonyabb számokat tettek közzé, tovább erősödhetnek a kamatvágási spekulációk. 

A forint kismértékben erősödik a hírre, a tőzsdei reakciók egyelőre visszafogottak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!