Mint arról az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a jegybank beszámolt, piacfelügyeleti eljárása keretében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megállapította, hogy a két cég és egy természetes személy a Budapesti Értéktőzsdén piacbefolyásolásnak minősülő (wash trades) ügyleteket kötött, ahol a részvény tényleges tulajdonosa, illetve a kockázatviselő személye nem változott.

A jegybank gyakorlata szerint az ilyen típusú kereskedési technika hamis vagy félrevezető jelzések adhat, mivel e tranzakciók célja jellemzően nem elsődlegesen a pénzügyi eszköz adásvételére irányuló befektetés. Az ilyen tőzsdei ügyletek kifejezetten alkalmasak arra, hogy egy részvény likviditásáról vagy a kereskedés volumenéről hamis, félrevezető jelzéseket közvetítsenek a tőzsdei szereplők felé. Ezeket pedig a későbbi befektetési döntések meghozatala során bármely tőkepiaci szereplő felhasználhatja.

Az MNB pénteken közzétett határozatában a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt egy természetes személyt 6 millió forint, az XP-BANKTECHNIKA Zrt.-t 5 millió, a PT LAND Zrt.-t pedig 500 ezer forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta.

Az MNB súlyosító körülményként értékelte, hogy a piacbefolyásolással érintett részvény a Budapesti Értéktőzsde Prémium (illetve a vizsgált időszakban "A") kategóriájába bevezetett, a BUX és a BUMIX kosárban szereplő értékpapír volt, a bírsággal szankcionált személyek pedig jogsértő tevékenységüket huzamosabb időn keresztül folytatták. A természetes személynél súlyosító körülményként vették figyelembe, hogy a vizsgálat során nem tanúsított együttműködést, rosszhiszemű volt és az intézkedés alapjául szolgáló adatok, tények, információk eltitkolására törekedett, továbbá az ügy szempontjából jelentős valótlan tényt állított nyilatkozatában. Így az MNB-nek már korábban lehetősége lett volna a természetes személy magatartását eljárási bírság kiszabásával szankcionálni.

A piacfelügyeleti eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, így az MNB büntetőeljárást kezdeményezett az illetékes rendőr-főkapitányságnál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!