A végtörlesztéshez szükséges forrásokat többek között befektetési jegyek eladásából teremtette elő a lakosság - legalább is erre enged következtetni a legfrissebb Bamosz statisztika. Decemberben ugyanis 74 milliárd forint értékben váltottak vissza befektetési jegyeket - igaz ennek egy része a nyugdíjpénztárak államosításának utózöngéje.

Elsősorban a leglikvidebbnek számító pénzpiaci alapok papírjaiból váltottak vissza az elmúlt hónapban, ebből a kategóriából 25 milliárd forintnyi vagyont vontak ki a befektetők. A kötvényalapok nagyon hasonlóan viselkedtek. itt összességében 17,3 milliárdnyi visszaváltás volt tapasztalható, amiből 13 milliárd a hazai rövid kötvényekhez kötődik, a maradék pedig a hazai hosszú kötvényalapokhoz. Hétmilliárddal apadt az ingatlanalapok vagyona, 3,1 milliárdot vontak ki az abszolút hozamú, s 2,9 milliárdot a tőkevédett alapokból. A trend alól egyedül a részvényalapok tudták kivonni magukat, ahol 1,5 milliárd forintos beáramlást regisztráltak.

A novemberi 32,7 százalék után decemberben már "csak" 7,4, százalékkal, 13 milliárddal mérséklődött a zártkörű alapok vagyona - ami viszont szinte egy az egyben a magánnyugdíjpénztáraktól az államhoz került befektetési jegyek visszaváltásának volt a következménye.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!