Remegő kezekkel várják a pénteket a befektetők, jön a hónap legfontosabb eseménye, a Jackson Hole Symposium, amely jegybankárok, pénzügyminiszterek, piaci szereplők részvételével zajlik. A legfontosabb esemény pénteken Jerome Powell Fed-elnök felszólalása lesz.

A jegybank első embere a piacok várakozása szerint kamatcsökkentésre készül szeptemberben, a kérdés már csak – szerintük – az, hogy 25 vagy 50 bázispontos vágás következik. A Bloomberg úgy tudja, a befektetők már előre készülnek a két lehetséges forgatókönyvre, ha a Fed elnöke a szeptemberi kamatcsökkentésre helyezi a hangsúlyt, netán konkrétumok is elhangzanak, arra a részvénypiacok kedvezően reagálhatnak és folytatódhat az emelkedés. Ha viszont nem azt hallják, amire számítanak, vagyis Powell szűkszavú marad a monetáris lazítás időzítésével kapcsolatban, egy nagyobb eladási hullám veheti kezdetét. 

Utóbbira az a magyarázat, hogy óriási meglepetést okozna, ha a jegybank elnöke nem erősítené meg a piaci várakozásokat. Közben könnyen lehet az is, hogy mégis az óvatosabb befektetőknek lesz igazuk, elég csak visszanézni az elmúlt évek Jackson Holeban tartott beszédeket. Bill Dudley, a Bloomberg vélemény rovatának jelenlegi és a New Yorki Fednek a korábbi vezetője jelezte, a múltbéli események alapján valószínűbb, hogy Powell csak arra tesz utalást: a szigorú monetáris politika fenntartása nem indokolt, de az első kamatvágás mértékére nem hangzanak majd el részletek. Főleg azért, mert szeptember 6-án érkezik egy munkaerőpiaci jelentés, amit a jegybankároknak figyelembe kell venniük a szeptember 18-i döntésük előtt. 

Az opciós árazások alapján őrült péntek következik az amerikai tőzsdén, akármelyik forgatókönyv jön be, több mint 1 százalékkal lenghet ki az S&P 500 index, mindkét irányba. Fontos kiegészítés, hogy a globális tőzsdék ledolgozták a nagy hóeleji zuhanások nagyobb részét és teljesen elvetette a piac azt a hirtelen jött ötletet, hogy rendkívüli kamatvágásokra lenne szükség a Fedtől, az azóta beérkezett makrogazdasági adatok megerősítették, nincs akkora baj az amerikai gazdaságban. 

Bár pénteken tényleg nagyobb kilengések várhatók, összességében a Jackson Hole-i beszéd nem jelent nagy katalizátort a részvénypiac számára, 2000 óta az S&P 500 index átlagosan 0,4 százalékkal emelkedett a szimpóziumot követő héten. Élénk még azonban a 2022-es beszéd emléke, akkor Powell valósággal beszakította a tőzsdéket, hangsúlyozva, hogy az infláció elleni küzdelem érdekében szigorú monetáris politikát kell folytatnia. Aznap 3,4 százalékkal szakadtak az amerikai indexek, a rá következő héten pedig további 3,4 százalékot. 

Idén még három kamatdöntő ülés vár a Fedre és a piacokra. A legtöbb elemző arra számít, hogy a Fed most a gyengülő munkaerőpiaci adatokra fókuszál, mivel az inflációs trend „rendben lehet”: júliusban egymás után negyedszer csökkent a fogyasztói árindex, amely fokozatosan közelít a Fed 2 százalékos célja felé.

A Fed szempontjából jó hír, hogy rohanniuk sem kell, nincs oka agresszív vágásoknak, hiszen a kiskereskedelmi adatok nem mutatnak visszaesést, vagyis az amerikaik fogyasztása továbbra is erős. 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!