A piaci várakozásoknak megfelelően az eurókamatok tartása mellett döntött az Európai Központi Bank (EKB), miután június 6-án 25 bázispontos kamatvágást hajtott végre. Az alapkamat így 4,25 százalékon maradt.

A döntést hamarosan követi Christine Lagarde elnök sajtótájékoztatója, az ott elhangzottakról a következő kamatpályára hangozhatnak el utalások. 

Az EKB döntéshozói korábban hangsúlyozták, a múltkori kamatcsökkentés nem tekinthető egy ciklus kezdetének, a soron következő üléseken a beérkező adatok ismeretében döntenek. 

Az EKB adatvezérelt üzemmódja szempontjából jó hír, hogy júniusban 2,5 százalékos volt az euróövezeti éves infláció, egyedül aggódni csak a 2,9 százalékon ragadó maginfláció miatt lehet.

Elemzők a szeptemberi ülésre várják a kamatcsökkentés folytatását, mint ahogy Amerikában is ez a helyzet, ott szintén a monetáris lazítás mellett dönthet a Fed

Az EKB a közleményében hangsúlyozta, az inflációs nyomás még mindig magas. A headline infláció várhatóan 2025-ig is jóval a cél (2 százalék) felett marad.

Az EKB döntése után a forint látványos erősödésbe kezdett, egy euró 389,5 forint.

Elkezdődött az EKB elnökének sajtótájékoztatója. Lagarde elmondta, a gazdasági növekedési kilátásokkal kapcsolatban több a kockázat. Elsőként a geopolitikai kockázatokat nevesítette, majd a vállalati és a lakossági hitelezési folyamatok gyengeségét, ezek hatását a kiskereskedelemre: amelyek így összességében visszafoghatják a gazdasági növekedést.  

A szeptemberi kamatdöntés továbbra is nyitott - hangsúlyozta Lagarde - az elemzők 80 százalékos valószínűséggel 25 bázispontos csökkentést várnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!