Dollárgyengülés, a forint erősödése, a részvényárak felpattanása, valamint a kötvényhozamok mérséklődése – ezek voltak a piaci reakciók a Federal Reserve elnökének, Jerome Powellnek a beszéde közben és után. 

Az amerikai jegybank Jackson Hole-ban megrendezett szimpóziumát piac kiemelt figyelemmel kísérte, mivel a jegybankelnök friss adatok fényében beszélt az amerikai gazdaság helyzetéről és a monetáris politika irányáról.

Megerősödött a bizalmam abban, hogy az infláció fenntartható módon visszatér a 2 százalékos szintre

– ez volt az értékelés legfontosabb mondata. Powell emlékeztetett: a Fed tisztviselői korábban azt mondták, kivárnak, hogy teljesen megbizonyosodjanak az inflációs trend kedvező alakulásáról. Úgy tűnik, most már nem kell tovább várniuk.

Szerencsére van mozgástér


"Az irányadó kamatlábunk jelenlegi szintje bőséges mozgásteret biztosít számunkra, hogy reagáljunk az esetlegesen felmerülő kockázatokra, ideértve a munkaerő-piaci feltételek nemkívánatos további gyengülésének veszélyét” - mondta Powell. Ezt pedig úgy lehet értelmezni, hogy megvan a szükséges rugalmasság a jegybankban és nem lesz szükség hirtelen, túl nagy mértékű kamatvágásra. 

Aki eddig nem volt biztos benne, hogy a Fed kamatot csökkent a szeptemberi ülésén, most már biztosra veheti, a mértéket illetően azonban még nyitott a kérdés, az az addig beérkező adatoktól függ.

A piaci várakozások alapján a következő három Fed ülés közül az egyiken lehet egy 50 bázispontos kamatvágás – erre azért lehet következtetni, mert a Fed elnöke hangsúlyozta, a munkaerőpiaci feltételek további „hűlése” (magyarán a munkanélküliség növekedése) egyáltalán nem üdvözlendő az amerikai gazdaság szempontjából.

Piaci reakciók

A Fed elnökének beszéde alatt az euró forint keresztárfolyam 393,7-ről egészen 393 alá erősödött. Az amerikai tőzsdeindexek nekilódultak, a Nasdaq Composite 1,6 százalékos pluszban van, az S&P 500 pedig 1,1 százalékkal emelkedik. Az euró kilőtt a dollárral szemben, a keresztárfolyam 1,117-ig ugrott. A gazdaságot lendületbe hozó közeljövőbeni kamatvágás(ok) híre az olajárakat is megmozgatta, az irányadó olajtípusok közel 2 százalékkal drágultak, igaz, már Powell prezentációja előtt fölfelé tartottak a jegyzések. 

Így sikerült lebirkózni az inflációt

Powell emlékeztetett, az elmúlt 3 év nagy részében az amerikai  infláció jóval a 2 százalékos cél felett tartózkodott. A Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) elsődlegesen az infláció csökkentésére összpontosított, és ez így is volt rendjén.  

Az infláció jelentős nehézségekkel járt, különösen azok számára, akik a legkevésbé tudták fedezni az olyan alapvető élelmiszerek, a lakhatás és a közlekedés magasabb költségeit. A magas infláció olyan stresszt és az igazságtalanság érzését váltotta ki, amely máig fennáll – mondta a Fed vezetője. 

Az üres álláshelyek száma csökkent, a munkanélküliségi ráta visszatért a járvány előtti tartományba. A nominális bérnövekedés mérséklődött. Összességében a munkaerő-piaci feltételek most kevésbé feszültek, mint közvetlenül a járvány előtt, 2019-ben - egy olyan évben, amikor az infláció 2 százalék alatt volt. Nem tűnik valószínűnek, hogy a munkaerőpiac a közeljövőben megnövekedett inflációs nyomás forrása lenne. „Nem törekszünk a munkaerő-piaci feltételek további lehűlésére, és nem is üdvözöljük azt" – mondta az elnök.

A gazdaság jelenlegi állapotáról is szólt Powell. Szerinte a szigorú monetáris politikájuk hozzájárult az aggregált kereslet mérséklődéséhez, ami az aggregált kínálat javulásával együtt csökkentette az inflációs nyomást, miközben lehetővé tette a gazdasági növekedés egészséges ütemű folytatását. Mivel a munkaerő-kereslet is mérséklődött, az üres álláshelyek munkanélküliséghez viszonyított, történelmileg magas szintje elsősorban az üres álláshelyek csökkenése révén normalizálódott, jelentős elbocsátások nélkül, így a munkaerőpiac olyan állapotba került, amelyben már nem jelent inflációs nyomást.

Reakciók a beszéd után

A Bloombergnek nyilatkozó közgazdászok arra a következtetésre jutottak, hogy bár a Fed eddig sikeresen menedzselte a gazdaság "puha leszállását", a túl lassú monetáris enyhítés kockázata most már nagyobb, mint a magasabb infláció veszélye. 

A szeptemberi kamatvágás nagyságát az augusztusi foglalkoztatási jelentés fogja meghatározni. Ha a munkaerőpiac a további lehűlés jeleit mutatja, a Fed meggyőződéssel fog csökkenteni - érvelt egy másik elemző. 

A legvalószínűbb forgatókönyv most így fest: 3 kamatdöntő ülés idén, összesen 100 bázispontos kamatvágással. 
 

 
 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!