Hirtelen 180 fokos fordulatot vett a néhány hete még temetett kínai tőzsde, és néhány nap alatt olyan emelkedést produkált, amire évtizedenként csak néhány alkalommal van példa egy ekkora részvénypiac esetében.

Hétfőn már olyan szintre jutott a vételi láz - amelyet valószínűleg shortzárások is gyorsítottak - hogy 16 éve nem tapasztalt egynapos emelkedést regisztráltak a kínai részvényeknél.

A CSI300 blue-chip index a februári mélypontjához képest közel 30 százalékos pluszban jár, a Shanghai Composite Index 5 nap alatt 20 százalékot ugrott.

A kínai  részvények ugrásszerű emelkedését az váltotta ki, hogy a kínai jegybank bejelentette: a világjárvány óta legagresszívebb ösztönző intézkedéseket hajtják végre a gyengélkedő gazdaság megtámasztása érdekében. A részvényárak megtámasztására a Kínai Népbank két új eszközt is bevezetett, ezek közül a fontosabb egy swap program lehetett, amely lehetővé teszi az alapok, biztosítók és brókerek számára, hogy könnyebben hozzáférjenek a részvényvásárláshoz szükséges finanszírozáshoz. Az ösztönzőcsomag részleteiről itt írtunk. 

A piac mindenesetre nagyot fordult, mindezt egy olyan helyzetben, amikor a külföldi befektetők több éve nem látott mértékben váltak pesszimistává a kínai gazdaság kilátásaival kapcsolatban. Alig több, mint két hete például a Bank of America alapkezelői felmérése azt mutatta, hogy a befektetők olyan pesszimistává váltak az ázsiai ország kilátásaival kapcsolatban, amire a Covidot kísérő lezárások óta nem volt példa. Volt tehát honnan visszajönni.

Ez tényleg nagy fordulat, a politika olyan intenzív: soha nem láttunk még ilyen egyértelmű utasítást a lakásárak csökkenésének megállítására és a részvénypiac támogatására. Számos külföldi befektető fél, hogy lemarad, a helyi kisbefektetők pedig azt kérdezik, hogy mit kéne még venniük, ahogy az intézményi befektetők is igyekeznek, nehogy lemaradjanak – mondta Dickie Wong, a Kingston Securities kutatási igazgatója a Reutersnek.

A hétfőn a 2,4 százalékot erősödő hongkongi Hang Seng index az év elejétől számolva már 24 százalékos pluszban jár, ezzel Tajvant is megelőzve a legjobban teljesítő ázsiai indexé vált.

A pozitív hangulatot tovább fűtötte a vasárnapi hír, amely szerint a jegybank a bankokat arra utasítja, hogy október 31. előtt csökkentsék a meglévő lakáshitelek jelzálogkamatait. Kanton ugyanezen a napon bejelentette a lakásvásárlásra vonatkozó összes korlátozás feloldását, Sanghaj és Sencsen pedig enyhítette a vásárlási korlátozásokat.

Shanghai Composite Index
Shanghai Composite Index
Kép: Economx, stooq.com

Ez hétfőn az ingatlancégek részvényeit is megdobta, a szárazföldi tőzsdén (tehát nem Hongkongban) jegyzett ingatlanrészvények 8,2 százalékkal emelkedtek, míg a Hang Seng Mainland Properties Index 6,4 százalékkal került feljebb. Az optimizmus átragadt az alapvető fogyasztási cikkeket gyártó cégek részvényeire is, ezek átlagosan, 8,8 százalékkal erősödtek hétfőn.

Megfigyelők szerint a nagy ugráshoz hozzájárult az is, hogy holnaptól a kínai piacok egy héten keresztül zárva tartanak, ezért sokan igyekeztek zárni nyitott eladási pozícióikat is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!