Mostanra szinte teljesen elpárolgott a kínai gazdasággal kapcsolatban a Covid utáni újranyitás időszakát jellemző optimizmus. A Bank of America friss alapkezelői felmérése szerint a megkérdezettek nettó 18 százaléka várja azt, hogy az ázsiai gazdaság teljesítménye gyengülni fog az előttünk álló 12 hónap során, ami negatív rekordnak tekinthető. Ez persze hatással van egy csomó befektetési eszköz megítélésére, elsősorban a nyersanyagokéra is.

Miközben nyersanyagok árfolyamát nyomon követő Bloomberg Commodities Index lassan olyan alacsony szintre süllyed, mint ahol a koronavírus járvány idején járt, az alapkezelők portfólióiban a nyersanyagok ár emelkedésére játszó pozíciók aránya is többéves mélypontok közelében jár. A szeptemberben megkérdezett 243, összesen 666 milliárd dollár befektetéséért felelős szakértő nettó 11 százaléka súlyozza alul a nyersanyagokat, ilyen alacsony értékre utoljára 2017 nyarán volt példa.

Persze jelenleg mindenki az amerikai Federal Reserve szerda délután esedékes döntésére vár a piacon, ahol a friss várakozások szerint nagyjából egyenlő esélyt látnak egy 25 és egy 50 bázispontos kamatcsökkentésre. Nem meglepő módon az amerikai gazdaság lassulását tartó szakemberek többsége túlságosan megszorítónak érzi a jelenlegi monetáris politikát. Nettó 60 százalékuk van ezen a véleményen a felmérés szerint, ennél magasabb értéket csak a globális pénzügyi válság idején, 2008-ban lehetett tapasztalni.

Arra azonban továbbra sem számítanak, hogy az amerikai gazdaság recesszióba süllyedne, 52 százalékuk szerint ez elkerülhető a következő 18 hónap folyamán. Ez azt is jelenti, hogy 48 százalékuk szerint lehetséges a recesszió, jelenleg ezt tartják a globális tőkepiacokat fenyegető legnagyobb általános kockázatnak.

Nem csak a részvényárfolyamokon, de a kezelt portfóliók összetételén is meglátszik a technológiai szektorból való lassú kiábrándulás. Míg februárban rég nem látott csúcsra, 36 százalékra emelkedett a szektort felülsúlyozó alapkezelők aránya, mostanra ez 3 százalékra süllyedt. A befektetők most láthatóan egészen másban látnak fantáziát, a legkedveltebb célpont a gyógyszeripar, a bankszektor és a közszolgáltatói szektor lettek. Ugyanakkor meg vannak győződve arról, hogy eközben mindenki más még mindig a tech szektort tartja a legvonzóbbnak. A többség ugyanis a „Csodálatos hetek”, azaz a legnagyobb kapitalizációjú technológiai óriáscégek részvények vételét és tartását tartja annak a pozíciónak, amelyet a legtöbb piaci szereplő követ.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!