Fordított előjellel ugyan, de folytatódott kedden az őrület a japán tőzsdén, azok után, hogy hétfőn 1987 óta nem látott mértékű, indexszinten 12,4 százalékos összeomlást voltak kénytelenek végignézni a befektetők, kedden megérkezett a korrekció, a Nikkei 225 index több mint 10 százalékos pluszban fejezi be a kereskedést. 

A japán Nikkei 225 index mozgása

Mindehhez kellett az is, hogy az amerikai tőzsdék hétfőn nem estek katasztrofálisan nagyot, csak 2,6-3 százalékkal süllyedtek a vezető indexek New Yorkban. Pedig nagyon rezgett a léc, de a szolgáltatóipari beszerzési indexadat megmentette a napot, így háttérbe szorulhattak azok a vélemények, miszerint komoly a recesszió esélye az amerikai gazdaságban.

Emellett megnyugtató üzenet érkezett a központi banktól is, Mary Daly, a Fed San Francisco-i elnöke is megnyugtatta a piacokat, jelezve, hogy „rendkívül fontosnak” tartja, hogy megakadályozzák a munkaerőpiac visszaesését (emlékezetes, pénteken épp a friss munkanélküliségi adat váltott ki heves eladásokat a részvénypiacokon). 

A reggeli állás szerint a tengerentúli tőzsdéken 1-1,3 százalékos plusz várható nyitáskor.

Ilyen előjelek után a magyar tőzsde is valósággal megtáltosodott, a BUX nem sokkal a kezdés után 1,6 százalékos pluszban volt, majd 2 százalék fölé került. A forint azonban bizonytalan, egy euróért több mint 397 forintot reggel kértek a devizapiacon, ennek egyik oka lehet, hogy a friss KSH adatok szerint a lakossági fogyasztás továbbra is gyengének számít. 

A Budapesti Értéktőzsdén érdekes lehet a Richter mozgása, a társaság a vártnál jobb második negyedéves eredményekről jelentett, az árfolyam ennek megfelelően emelkedik, ismét 10 ezer forint felett a kurzus, a jelenleg zajló sajtótájékoztatóról érkező hírekre figyelnek a befektetők.

A magyar gazdaság szempontjából jött egy jó hír is reggel, a német gyáripari megrendelések volumene a várt 0,4 helyett 3,9 százalékkal nőtt júniusban.

A német gyáripari megrendelések a hazai GDP és a külkereskedelmi mérleg alakulása szempontjából is fontosak lehetnek hosszú távon, a júniusi német ipari termelési adatokat holnap ismerhetjük meg

– írta reggeli kommentárjában az Equilor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!