Érdemes időzíteni az állampapír vásárlásokat, aki most tervez befektetni, jobban jár ha nem vár a jövő hét közepéig: októbertől a két legnépszerűbb állampapír kamatát is csökkenti az Államadósság Kezelő Központ

Az egyik érintett a Magyar Állampapír Plusz. A most még értékesítés alatt álló sorozat szeptember 30-án vehető meg utoljára, aki ilyennel rendelkezik hat százalékos induló éves kamattal számolhat, a futamidő ötödik évében 7 százalékos kamattal. A teljes futamidőre vetítve az éves hozam 6,48 százalék.

Az októbertől kapható MÁP Plusz viszont már csak 5,75 százalékos kamattal indul és 6,75-tel zárul, az éves hozam pedig 6,24 százalék.

Októbertől a Fix Magyar Állampapír kamata is csökken, 6,75 százalékról 6,5 százalékra.

Az egyéves kincstári takarékjegy kamata 5,5 százalékra, a kétévesé pedig 6 százalékra csökken.

A Bónusz Magyar Állampapírok kondícióin nem változtatott az ÁKK. Ezek a változó kamatozású BMÁP-ok a diszkontkincstárjegy aukciók hozamának alakulását követik, a kamatokat 3 havonta igazítják a dkj-hozamhoz. 

A kamatcsökkentés nem meglepő, kedden 25 bázisponttal mérsékelte az irányadó kamatokat a Magyar Nemzeti Bank, így az ÁKK csak a jegybanki lépést követte le. 

Rossz hírt kaptak az állampapír-befektetők

Sokan tartanak a forint esetleges további gyengülésétől, s a jelenlegi, vagy ennél erősebb árfolyamon igyekeznek eurót vásárolni. Ha azonban ezt eurós magyar állampapírba fektetnék, egyre alacsonyabb kamatot kapnak. Hétfőtől még kevesebbet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!