Csökkentette a múlt héten a Fix Magyar Állampapírok kamatát az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), a még 7 százalékos kamatot kínáló régi sorozatra a múlt héten ennek megfelelően

kiugróan magas volt a kereslet. 

Fix Magyar Állampapír: változás jön, csökken a kamat

Két hónap alatt elkapkodták a befektetők a Fix Magyar Állampapírokat. Új sorozat jön, de az eddiginél alacsonyabb kamattal.

Az ÁKK statisztikái szerint a FixMÁP kötvényből 45,1 milliárd forintért vásároltak a lakossági befektetők a múlt héten. A jelenleg kapható új sorozat már csak 6,75 százalék kamatot kínál, más kondíció nem változott, ezeknek a papíroknak a futamideje 3 év, a kamatokat pedig negyedévente kifizetik.

A nagy roham a teljes heti értékesítési számokat is megdobta, összesen közel 70 milliárd forintnyi fogyott a lakossági állampapírokból. A Magyar Állampapír Pluszból, valamint a Bónusz Magyar Állampapírból egyaránt 7,8-7,8 milliárd forintnyi kelt el. 

Hiába csökkentették a FixMÁP kamatát, vélhetően a későbbiekben is ez a papír marad a lakossági megtakarítók favoritja. Három évre ugyanis még mindig ennek a kötvénynek a legmagasabb a hozama (évi 6,89 százalék), míg a MÁP Plusz 6,73 százalékos évi átlaghozamot kínál, de ehhez az ötéves futamidő végéig meg kell tartani a papírokat, a kamat pedig lépcsőzetesen emelkedik, ezért aki csak 3 évig tartaná, egyértelműen jobban jár a Fix Magyar Állampapírral.

A július végi adatok szerint 592 milliárd forint volt a lakossági befektetők FixMÁP állománya, ez augusztusban további 87 milliárddal nőhetett. 

Alacsonyabb kamatra vált a Bónusz is

Jó hír az állampapír befektetőknek, hogy augusztus 22. (csütörtök) délután 16 órától ismét lehet vásárolni a Bónusz Magyar Állampapír 2027/N sorozatából. Ezt a kötvényt napokig hiába keresték a befektetők, a kamatforduló és -fizetés miatt nem volt rá kincstári árfolyamjegyzés. Mivel ez az időszak egybeesett az augusztus 20-i ünnepnappal, az értékesítési szünet már múlt hét pénteken elkezdődött.

Ennek a kötvénynek negyedévente változtatják a kamatát, ami eddig évi 8,37 százalék volt. Az augusztus 26-tól induló 3 hónapos időszakra kevesebb, 7,35 százalék lesz a kamat, a megelőző diszkontkincstárjegy aukciók (3-hónapos) átlaghozama, plusz az 1,5 százalékpont prémium alapján. 

Kép: economx

Az egyik népszerű eurós állampapír is most fizet kamatot

Augusztus 23-án (pénteken) azok a lakossági befektetők is örülhetnek, akik rendelkeznek 2028/Y jelű Prémium Euró Magyar Állampapírral. A kötvénytulajdonosok 8,65 százalékos éves eurókamatot kapnak, innentől kezdve azonban változik a kamatozás, így a következő egy évben a csökkenő inflációs pálya és a kötvény által biztosított kamatprémium alapján 5,6 százalék feletti éves kamatot kapnak majd a tulajdonosok – írták az MBH Bank szakértői a Monitor blogon.

A 2028/Y kötvényt már csak másodpiacon és ott is csak nehezen vásárolhatják meg a befektetők, ezért fontos dilemma, hogy mihez kezdjenek a beérkező kamattal. Ha állampapírban gondolkodnak, akkor kézenfekvő lehet a 3 éves lejáratú Euró Magyar Állampapír. Ez egy változó kamatozású kötvény, a 3 hónapos EURIBOR-hoz kötött negyedéves kamatperiódusokkal – az aktuális negyedévre 3,71 százalékon rögzített kamattal.  

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!