Az irányadó S&P 500 index éves szinten eddig mintegy 22 százalékkal emelkedett, ugyanakkor az elmúlt napokban érezhető volt egy kis elbizonytalanodás. A részvények értékeltsége továbbra is magas, s ez sebezhetővé teszi a piacot a rossz hírekkel szemben – írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

Az LSEG Datastream adatai szerint az S&P 500-as  indexben szereplő részvények átlagos árfolyam/nyereség (P/E) hányadosa a várt eredményekkel számolva 21,8, ez több, mint hároméves csúcs közeli érték. Nem csoda, hogy a befektetők egyre idegesebbek, egyre többen tartanak egy hirtelen, nagyobb mértékű korrekciótól.

A piacot a 2022 ősze óta tartó rallyban a hátán cipelő „Csodálatos hetek”, a legnagyobb kapitalizációjú technológiai cégek közül öt vállalat is a jövő héten teszi közzé negyedéves számait. A  Google anyavállalat  Alphabet , a  Microsoft , a  Facebook tulajdonos Meta Platforms, az  Apple és az Amazon.

Hatalmas piaci értékük miatt ezen vállalatok együttesen az S&P 500-as index piaci értékének immár 23 százalékát teszik ki, ami azt jelenti, hogy az eredményeikre adott piaci reakciók befolyásolhatják a szélesebb indexeket az elkövetkező napokban.

Ez a hét csodarészvény átlagosan 35-ös P/E hányados mellett cserél gazdát. Ez persze nem csoda, hiszen a piac az átlagnál jóval magasabb növekedési potenciált lát tevékenységükben, mint az S&P 500 többi tagjánál. Ez a különbség azonban várhatóan csökkenni fog az elkövetkező negyedévekben az elemzők szerint.

Az elemzők szerint ugyan a magas értékeltség indokolható, azonban, ha a növekedésbe vetett hit valamiért meginog, akkor lefelé sok hely van arra, hogy essenek - mondta Bryant VanCronkhite, az Allspring Global Investments vezető portfóliómenedzsere.

A befektetők ezeket a vállalatokat fogják elsősorban figyelni, leginkább azt, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos hatalmas beruházásoknak elkezd-e már látszani az eredménye.

A BofA Global Research szerint a mesterséges intelligencia „hiperskálázói” - a Microsoft, az Amazon, az Alphabet és a Meta - idén 40 százalékkal növelik a beruházásaikat, míg az S&P 500 többi vállalatának ilyen jellegű kiadásai 20 százalékkal csökkennek 2024-ig.

A hét nagy közül a Tesla, számolt be eredményeiről csütörtökön. A részvény árfolyama hatalmasat ugrott, miután Elon Musk vezérigazgató azt ígérte, jövőre 20-30 százalékkal nőhetnek a cég autóeladásai.

Ugyanakkor pont a Tesla részvényei azok, amik jól illusztrálják, mi történhet egy növekedési részvénnyel, ha nem hozza a várakozásokat. A cég részvényei az e heti nagy emelkedés után még mindig jó 30 százalékkal érnek kevesebbet 2021-ben elért csúcsárfolyamuknál, miközben az S&P 500-as index már 20 százalékot meghaladó mértékben felülmúlta saját akkori rekordját. A Tesla számairól bővebben itt írtunk.

A jövő hét a harmadik negyedéves beszámolási szezon amúgy legsűrűbb hete lesz, az S&P 500 -as index kosarában szereplő cégek közül mintegy 150 teszi közzé eredményeit.

Az S&P 500-as index alakulása
Az S&P 500-as index alakulása
Kép: Economx, stooq.com

Ráadásul november elsején érkezik az amerikai foglalkoztatási jelentés. Itt azt nézik majd leginkább a befektetők, hogy a vártnál erősebb gazdasági növekedés miatt vajon nem lassít-e a Federal Reserve kamatcsökkentési ritmusán. Az elemzői konszenzus szerint októberben 140 ezer új munkahelyet teremthetett októberben a nem mezőgazdasági szektorokban az amerikai gazdaság. De fontosak lesznek a bérek alakulásáról szóló adatok is. Ha ezek arra utalnának, hogy az infláció ismét kezdi felütni a fejét, az elég masszív hatással lenne a kötvénypiacra.

Az irányadó amerikai államkötvények hozamai a héten háromhavi csúcsra emelkedtek. Ebből is látszik, hogy kezd egy kis óvatosság megjelenni a várható monetáris lazítással kapcsolatban. Persze szerepet jártszik ebben Donald Trump választási esélyeinek javulása, a tőle várt gazdaságpolitika a piac szerint ugyanis várhatóan inflációt gerjeszthet. Erről bővebben itt írtunk.

A választás mar amúgy is a nyakunkon, november 5-én lesz a választások napja. November 7-én pedig a Fed következő monetáris politikai döntése jön. Az idegesség tehát nő, ezt mutatja az úgynevezett félelem index, a  VIX index is, amelynek értéke 19 körülire ugrott, miután a múlt hónap végén 15 alá süllyedt. Ez a mutató azt jelzi, hogy az opciós kereskedés alapján a befektetők mekkora volatilitást várnak az S&P 500-as indextől, a magasabb értékek idegesebb befektetői hangulatot jelez.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!