Hetek óta gyengén szerepelnek a Moet Henessy Louis Vuitton (LVMH) részvényei, jelenleg is az éves mélypont környékén jegyzik a papírokat. A történeten minden tulajdonostárs veszít, köztük a legnagyobb befolyással rendelkező részvényes is, maga az elnök vezérigazgató, Bernard Arnault.

Neve idén nem csak a pénzügyi-gazdasági, de a mainstream sajtóban is több alkalommal felbukkant, például amikor a részvények árfolyama alapján egy ideig ő számított a világ leggazdagabb emberének, először idén januárban.  

Most viszont azzal kerül be egyre többet az újságok címoldalára, hogy napról napra ég a vagyona. 

Az LVMH részvények 48 százaléka van a Bernard Arnault elnök-vezérigazgató által 81 százalékban birtokolt Agache (korábbi neve: Groupe Arnault) tulajdonában, az LVMH felett a kontoll magasabb, a 48 százalék tulajdonrész az összes szavazat kétharmadára jogosítja fel Arnault-t. 

A 75 éves csúcsmenedzser vagyoni helyzete azért alakul meglehetősen gyászosan, az LVMH papírok 14 százalékkal érnek kevesebbet, mint az év elején, miközben általában véve a tőzsdék mindenfelé remekelnek.

A csúcshoz képest (idén március közepe) pedig már 30 százalékkal csökkent a részvények értéke, a jelenlegi árfolyam alapján a piac "csupán" 308 milliárd euróra értékeli a társaságot. Pedig másfél éve még ez volt az első európai vállalat, amelynek értéke 500 milliárd dollár fölé nőtt.  

Jelenleg az LVMH a világ 26. legértékesebb vállalata (tőzsdei kapitalizáció alapján), előtte és utána is egy amerikai gyógyszergyártó áll, a Johnson&Johnson, valamint az AbbVie.

Az LVMH már Európában sem tekinthető a legértékesebb vállalatnak, a dán Novo Nordisk megelőzi, amely a 15. helyen áll a pillanatnyi globális rangsorban. A második európai hely még a francia luxusipar-vállalaté, de ott liheg a nyakában a holland ASML, amely a csúcstechnológiás chipgyártáshoz rendelkezik megkerülhetetlen megoldásokkal, az ahhoz kellő fejlett litográfiai berendezésekkel. 

A Bloomberg Billionaires naponta frissülő indexében Arnault vagyonát 183 milliárd dollárra tartják. Ez a negyedik helyre elég, annak ellenére hogy a vagyon 24,2 milliárd dollárt olvadt az év elejétől.

Nem sokkal van azonban mögötte az Oracle társalapító Larry Ellison 179 milliárd dollárnyi vagyonnal. A top 18-ban Arnault az egyetlen, akinek részvényesi vagyona nem növekedett idén, a többi csúcsmenedzser azonban mind más, idén sokkal jobban teljesítő szektorokban rendelkezik befektetésekkel. 

A legnagyobb vagyongyarapodást Mark Zuckerberg érte el idén (plusz 72 milliárd dollárral), az Nvidia elnök Jensen Huang 62 milliárd dolláros plusznak örülhetett az Nvidia papírok felfutásával.

A legjobban gyarapodó dollármilliárdosok listáján az első hat hely mind a tech szektorhoz kapcsolódik. 

Az Arnault-család tulajdonában lévő cégbirodalom hosszú évek alatt, több akvizícióval épült fel, ma már hozzájuk tartozik egyebek mellett a Louis Vuitton, Dior, Hennessy, Sephora, Tiffany leányvállalatok.  

Az LVMH és a luxusárucikk forgalmazók sokáig strapabírónak bizonyultak: a felső ezrelék vásárlóerejét nem érintette sem a covid, sem a háború. Az érintett cégek árbevétele 2022-ben ért a csúcsra, mára azonban teljesen más a helyzet, a kulcspiacokon sorra visszaesett a kereslet, először Amerikában, majd Európában, a kisebb ázsiai piacokon, s végül az utolsó mentsvár Kínában. 

Október 15-én érkezik az LVMH harmadik negyedéves jelentése, amelyből kiderül, mennyiben van igaza a szektort illetően egyre pesszimistább elemzőknek. Utóbbiak szerint azonban hiábavaló a csodavárás, a kínai luxusárucikk vásárlók egyszerűen kiköltekeztek. Emiatt jó az esély arra szerintük, hogy az európai luxusipari cégek összesített árbevétele alatta marad a 2023-asnak. 

Kép: economx

Szeptember 20-án kétéves mélypontra csökkent az LVHM részvények árfolyama, ezután több leminősítés jött, a Bank of America szektorelemzője például egy húzással vételről semlegesre rontotta le nemcsak az LVMH, de a Kering és a Burberry papírokra szóló ajánlását.  

Az sem bizonyult jó taktikának, aki nem egyedi részvényeket vett, hanem a szektor európai nagyjait követő befektetési alapot: a Stoxx Europe Luxury 10 ETF árfolyama ugyanott áll, mint az év elején.

Az LVMH októberi gyorsjelentése sok kérdésre adhat választ, kiderül mennyire lesz tartós az ágazat vesszőfutása. Most úgy tűnik, rosszul időzítettek akik megpróbálták újrapozicionálni magukat, mint tette a Kering, a Gucci és a Burberry, ők a divat iránt érdeklődő fiatalokban vélték megtalálni a kitörés lehetőségét. 

Ráadásul jöhet még egy csapás az európai divatmárkákra. A kínai elektromos autókra kivetett vámok aligha maradnak válasz nélkül, és nem olyan európai termékekre várható ellen-intézkedés, amelyek létfontosságúak Kína gazdasága számára. És az európai luxus árucikkek tipikusan nem ilyenek, ezért elsőként kerülhetnek Peking célkeresztjébe.    

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!