Kéz a kézben vásárolták a magyar állampapírokat a lakossági befektetők és a bankok is májusban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank hétfői statisztikáiból. A jegybanki adatok szerint a hitelintézeteknél lévő állampapír állomány értéke ismét 10 ezer milliárd fölé került, ehhez az kellett, hogy a piacon ismét nettó vásárlók voltak (plusz 101 milliárddal), amit az átértékelődés is segített 62 milliárd forinttal. 

Magyar államkötvények tulajdonosi megoszlása
Magyar államkötvények tulajdonosi megoszlása
Kép: Economx.hu

Ismert, hogy a bankok állampapír-állományának alakulása vitatéma volt az elmúlt napokban. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a hazai pénzintézetek egy része talált egy kiskaput és úgy akarta csökkenteni extraprofitadó-alapját, hogy növelte ugyan a hosszú állampapírok mennyiségét a mérlegében, de a rövid kötvényekét viszont csökkentette. Gulyás Gergely miniszter a hétfői Kormányinfón viszont elmondta, ezt a kiskaput hamarosan megszüntetik.

Nem tetszik az NGM-nek, amit a bankok csinálnak az állampapírokkal

A banki extraprofitadó-kedvezményért lehajolt ugyan néhány hazai pénzintézet, de nem egészen úgy, ahogy a szaktárca azt elképzelte.

A magánbefektetőknél, háztartásoknál lévő állampapírok értéke május végére 13,1 ezermilliárd forintra nőtt, a lakosság is többet vásárolt, mint amennyit eladott (közel 244 milliárd forinttal). 

De továbbra is a külföldi befektetők rendelkeznek a legtöbb magyar állampapírral, május végén 15,6 ezermilliárd forintot ért a portfóliójuk.

A lakosság kezében lévő 13,1 ezermilliárdos állampapír állomány (amely tartalmazza a csak általuk megvehető papírokat, például a Prémium Magyar Állampapírt, de az úgynevezett piaci kötvényeket, illetve a diszkont-kincstárjegyeket is) megoszlása így néz ki:

- devizában kibocsátott magyar állampapír: 593 milliárd forint
- diszkont kincstárjegy: 1813 milliárd forint
- egy évnél hosszabb lejáratú állampapír: 10 694 milliárd forint

A lakossági megtakarítók az államkincstár mellett a befektetési alapokba is áramoltattak a pénzükből, amely állomány a nettó vásárlásoknak (111 milliárd forint) és a felértékelődéseknek (46 milliárd forint) köszönhetően 9833 milliárd forintra nőtt. 

A magyar részvénypiaccal ezúttal nem volt szerencséje a lakossági befektetőknek, a BUX lényegében stagnált májusban, a háztartásoknál lévő hazai tőzsdei részvények értéke 1778 milliárd forintra csökkent a hónap végére. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!