Az elmúlt napokban a Telekom részvények is együtt mozogtak a piaccal, de a főleg hétfőn látott gyatra szereplés ellenére a magyar távközlési szolgáltató még mindig a befektetők egyik kedvence idén, szerda délután pedig az is kiderül, indokolt volt e az elmúlt hónapokban látott árfolyam-emelkedés.

A Magyar Telekom a szerdai tőzsdezárást követően 17.30-kor élesíti második negyedéves beszámolóját, a várakozások szerint igencsak szép profitszámokkal. Így – ha a hétfőn látott pánikhangulat nem tér vissza a globális tőkepiacokra – akár folytatódhat a Telekom sztori, s mehetnek tovább az idén 55, az elmúlt egy évben pedig 148 százalékkal dráguló részvények.

Az elemzői konszenzus szerint a Magyar Telekom negyedéves árbevétele megközelítette a 236 milliárd forintot, az üzemi eredmény (EBIT) az 56 milliárdot, a nettó profit pedig a 39 milliárd forintot.

Az utóbbi adat a legérdekesebb, ha beigazolódnak a várakozások, akkor éves összevetésben közel 75 százalékkal javíthatott a jövedelmezőségén a társaság. Az árbevétel 13-14 százalékkal nőhetett, ami közel megegyezik a március elején végrehajtott, 15 százalékos tarifakorrekcióval.

Azonban a költségek emelkedése, még a béremelésekkel együtt is, jóval elmarad a bevételek dinamikájától, ez pedig lehetővé teszi, hogy kiugró profitbővülésről jelentsen a vállalat. Ha valóban 39 milliárd forint körül alakul az adózott nyereség, akkor az azt jelenti, hogy 16,5 százalékos nettó profitrátát érhetett el a Telekom.

A magas jövedelmezőség az osztalék miatt is lényeges, az idei nettó eredmény 60-80 százalékát fizetik ki részvényesi juttatásként jövőre (osztalék és részvény visszavásárlások formájában).

Kép: economx

Az első negyedévi nyereség 38 milliárd forint volt a Telekomnál, vagyis stabil számokra képes a társaság és ezek alapján nem tűnik elrugaszkodottnak a 128 milliárd forintos éves eredményprognózis. Amelyből - az idei juttatási rátából kiindulva - közel 90 milliárd forint (részvényenként: 95,4 forint) kerülhet vissza a befektetőkhöz, ez a jelenlegi árfolyammal kalkulálva 9 százalékos hozammal érne fel. De mint az az árfolyamon is látszik, a Telekom papírokat már nem kizárólag az osztalék és a részvényesi javadalmazás miatt keresik a befektetők. 

A gyorsjelentésben a menedzsment tehet utalásokat a következőkre:

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!