Július közepére tízéves mélypontra süllyedt a kakaóbab világpiaci ára. Az év elején és a tavasszal ugyanis hiába jelentek meg hírek arról, hogy a legnagyobb exportországokban - így Ghánában és Elefántcsontparton - a rossz időjárási körülmények miatt kisebb lesz a terméshozam, most még sincs, aki megvegye a terméket. A Nemzetközi Kakaószövetség (International Cocoa Organization - ICCO) már márciusban is azt jelezte előre, hogy a kakaó világpiaci kínálata hosszabb ideig meghaladhatja a keresletét.
A prognózis beteljesítette önmagát: folytatódott a kakaó árának 2016 áprilisa óta tartó csökkenése. Az akkori, 3150 dolláros tonnánkénti ár idén februárig 2200 dollár alá esett, majd az ICCO előrejelzésére a következő másfél hónapban további 400 dollárral zuhant, így május elején már 1800 dollárba került a kakaó tonnája. Azóta nagyon enyhe drágulás tapasztalható: szerda este 1918 dollárra emelkedett a tonnánkénti felvásárlási ár.
Egyéves szerződések előre
A nagy felvásárlók akár már egy évvel korábban lekötötték a gyártáshoz felhasznált kakaómennyiséget. Akkor még magasabb volt az ár, emiatt sokan lehetnek most idegesek - adott magyarázatot a Napi.hu-nak Benke Anna a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára, hogy miért nem változtat a jelenlegi kínálati bőség a csokoládé árán.
Egy másik oka is van, hogy miért nem lett olcsóbb a termék és miért nem várható ez a közeljövőben sem: a cukor az elmúlt háromnegyed évben szinte folyamatosan drágult, márpedig ez a csokoládé másik fontos alapanyaga. A szakértő elmondta, nemcsak édesebb lesz tőle, hanem a minőségét is jelentősen befolyásolja. Bár az EU próbálja elérni, hogy egyre kevesebb cukrot egyenek a fogyasztók, azonban a selymes textúrát egyelőre ez adja meg.
Egyelőre csak kísérletek vannak arra, hogy az édesítőszerek mellé milyen anyag kerüljön, amely megőrzi a jellegzetes állagot. Valószínűleg a gyártók a jövőben inkább a kiszerelések méretét csökkentik majd, ha az unió szigorít - tette hozzá Benke Anna.
Elmaradhat az ígért növekedés
A mostani árcsökkenésben az ICCO szerint annak is fontos szerepe volt, hogy az indiai és a kínai kereslet növekedése is elmaradt a várttól. Az édességgyártók ugyanis évek óta várják, hogy a világ két legnépesebb országába betör majd a csokoládémánia - ez azonban egyelőre nem következett be.
Részben mert Indiában az év legnagyobb részében túl meleg van, miközben az életszínvonal az ország nagy részén alacsony. Keveseknek van az otthonában hűtőszekrény, a csokoládénak pedig megvan az a "rossz" tulajdonsága, hogy olvad. Benke szerint itthon is tapasztalható, hogy nyáron, amikor 30 Celsius-fok felé emelkedik a hőmérséklet, az emberek, ha édességre vágynak, inkább fagylaltot vásárolnak.
Tájékoztatás
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!
Gazdasági hírek azonnal, egy érintéssel
Töltse le az Economx app-ot, hogy mindig időben értesülhessen a gazdasági és pénzügyi világ eseményeiről!
Kérjen értesítést a legfontosabb hírekről!