A New York-i határidős részvényindexek is látványosan növelték többleteiket azután, hogy a hírek szerint az Európai Központi Bank (ECB) 100-200 milliárd euró kölcsönt nyújtana a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), hogy így segítsen kezelni az eurózóna válságát.

A Bloomberg hírügynökség értesülései szerint - amely két, a témához közel álló személyre hivatkozik - az eurózóna központi bankjai 200 milliárd euróig terjedő összeget adhatnak az IMF-en keresztül az euróövezeti válságkezelésre. Erre a megoldásra, vagyis a Valutaalap közbeiktatására azért lehet szükség, mert a tagországok közvetlen ECB-finanszírozását az EU szerződései nem teszik lehetővé.

A hírügynökség úgy tudja, hogy a Mario Draghi ECB-elnök által november 29-én tartott találkozón az eurózónás pénzügyminiszterek áldásukat adták a hitelterv kidolgozására, ám egyelőre korai fázisban vannak az ezzel kapcsolatos tárgyalások. Az új megoldás tető alá hozására azért lehet szükség, mert azok a törekvések, amelyek 440 milliárd euróról ezermilliárdra növelték volna az eurózónás mentőalap, az EFSF tűzerejét, kudarcba fulladtak.

A beszámoló szerint - szemben az első hírekkel - nem is az ECB, hanem az euróövezeti központi bankok nyújtanának forrást az IMF-nek, akár azért, hogy elővigyázatossági hitelprogramok állhassanak a legsérülékenyebbnek tartott tagországok, azaz Olaszország és Spanyolország rendelkezésére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!