Kiterjedtebb hatáskörrel ruházná fel a tagállami tőzsdefelügyeleteket az Európai Bizottság, amely a héten nyújthatja be javaslatait a származékos árupiaci termékekben felvehető pozíciók korlátozására, illetve az algoritmikus és villámkereskedés (high frequency trading) szorosabb ellenőrzésére.

A tervezet szigorítaná a tőzsdén kívüli (OTC) brókerekre vonatkozó megfeleltetési szabályokat is, ugyanolyan transzparenciát elvárva tőlük, mint a nagy börzéken működő társaiktól. Ezen felül eltörölnék az átláthatósági kivételeket a származékos- és kötvénypiacokon - írta a Wall Street Journal. A Bizottság szerdán nyújthatja be a módosításokkal kiegészített Mifid-irányelv tervezetét, amelyet az Európai Parlamentnek, illetve a tagországok törvényhozásának is jóvá kell hagynia.

A származékos termékek kereskedésének elmúlt években tapasztalható robbanásszerű emelkedése folytán az EU azt javasolja, hogy a nemzeti felügyeletek bárkitől bekérhessék derivatív pozícióik részleteit, illetve arra kényszeríthessék, hogy csökkentse nyitott ügylete méretét. Ezen felül az árupiaci kereskedésre szakosodott platformoknak heti bontásban közölniük kellene az egyes termékekre vonatkozó összesített nyitott kötésállományt. A javaslat rendelkezései alól bizonyos kivételeket élvezhetnének egyes befektetők, így a valós kereskedelmet bonyolító, fedezeti ügyletet kötő társaságok, a biztosítótársaságok, a jegybankok, illetve a magánbefektetők.

Az algoritmikus kereskedést folytató társaságoknak legalább évente egyszer be kellene nyújtaniuk a felügyelet felé részletes kereskedési stratégiájukat, míg a villámkereskedést folytató cégeknek fokozott kockázatkezelési eljárásokat kellene bevezetniük, amelyeket a nemzeti hatóságok felügyelnének.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!