Úgy néz ki, hogy a mesterséges intelligencia lehet a 21. század nagy aranyláza, ami sokak fantáziáját izgatja, de csak nagyon kevés embert tesz igazán gazdaggá és sikeressé. A mostani tőzsdei pánik pedig megmutatta, az MI-ben érintett nagy techcégek, például az utóbbi hónapokban agyonsztárolt Nvidia is képesek néhány nap alatt hatalmasat zuhanni. 

A Futurism nemrég arról írt, hogy a Goldman Sachs elemzéséből kiderült:

azok a vállalatok, amelyek azt remélték, hogy a mesterséges intelligencia produktívabbá, jövedelmezőbbé teszi őket, hoppon maradtak az elmúlt pár évben.

Többek között a H&R Block és a Walmart részvényei is alulteljesítettek a vártakhoz képest, de a nagy techcégek, például a Microsoft és a Meta többmilliárd dolláros befektetései sem térültek még meg.

Ez nemcsak az egyetlen aggasztó jel az MI-től a megváltást remélők számára - írja az rtl.hu elemző cikkében.

A másik probléma, hogy a piacon jelenlévő vállalatok a bizakodó becslésekhez képest sokkal kevésbé haraptak rá az MI-s eszközökre.

Az USA statisztikai hivatala szerint jelenleg az úgynevezett „piaci penetráció” - tehát az MI-t használó cégek aránya - alig öt százalékos és az igazított becslések szerint az év végéig legfeljebb 6,6 százalékosra nőhet.

Több oka is van, hogy miért nem váltja be az MI a hozzá fűzött reményeket, és miért nem olyan népszerű, mint amire az optimista becslések számítottak:

  • Nagyon sok vállalat bizalmatlan a technológiával szemben, amely az elmúlt években jól dokumentáltan produkált káros, vagy csak értelmetlen zagyvaságokat. 
  • A szoftvercégek egyelőre nem igazán tudják eldönteni, milyen formában kérjenek el pénzt a technológiáért. 
  • A szkeptikusok már arra figyelmeztetnek, hogy az MI körüli őrület valójában egy buborék, ami a dotkomlufihoz (A '90-es évek közepe és 2000 közötti időszakban az internetes cégek jelentősen túl voltak értékelve az akkor éppen újnak számító technológia miatt) hasonlóan kipukkadásra ítéltetett, a most milliárdokat költő szoftverfejlesztők pedig hamarosan futhatnak is a pénzük után, ahogy a kétezres évek elején a bedőlő internetcégekkel is billiók tűntek el a piacról.
  • Már látszik, hogy a befektetők szépen lassan elvesztik türelmüket a szektor felé. 
  • Az is aggasztó, hogy az emberek „túlbonyolított, és nem tesztelt módszereket használnak arra, hogy igazolják az MI-cégek kivételesen magas piaci értékelését”.
  • Ahhoz, hogy az MI-be ölt milliárd dollárok tényleg érjenek valamit a technológiának képesnek kellene lennie megoldani komplex problémákat, magyarul valós értéket teremtenie. Ezt azonban még nem látni.

A körkép persze jövőre, vagy két év múlva ilyenkor teljesen máshogy is kinézhet: egyelőre azonban csak különböző szakértők optimistább-pesszimistább becslései alapján tippelni lehet, hogy tényleg buborékról van-e szó, és ha igen, ki pukkad-e, mekkora károkat okozhat ezzel, ezután milyen irányba indulhat az MI ipara.

A legújabb, pénteken kezdődött tőzsdei pánikból az látszik, hogy a techcégek igencsak nagyot zuhantak.

A Nvidia önmagában 10,5 százalékot esett. Ez leginkább annak köszönhető, hogy olyan hangulatban, amilyenben most van a tőzsdepiac a befektetők igyekeznek stabilabb, kisebb hullámzást mutató eszközökbe fektetni a pénzüket, például állampapírba. 

Van, akinek már most megéri az MI, ők a bűnözők.

Bár a piac nyűglődik, kesereg, útkeresésben van, cserébe már világszerte számos hacker jött rá, hogy a mesterséges intelligencia számos ajtót megnyit előttük a különböző tűzfalak megkerülésében és lebontásában, vagy a különböző deepfake-es és identitáslopós igyekezeteik során.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!