Az elmúlt napok forintmozgásai különösen kétségbeesetté tették azokat a devizhiteleseket, akik nem tudnak élni a kormány által biztosított kedvezménnyel, mert vagy nincs pénzük a végtörlesztéshez, vagy a szigorodó feltételek miatt kiestek a kedvezményezetti körből (például 180 forint feletti árfolyamon vették fel a svájcifrank- vagy 250 felett az euróhitelt, már egyezkedtek korábban a bankjukkal, esetleg összeszedtek némi fizetési késedelmet). Pedig azzal, hogy most nem a frank erősödik, hanem a forint gyengül, az összes devizahiteles veszít.

Költséges játék

Aki a forint további értékvesztésétől retteg, az előtt elvileg nyitva áll az árfolyamfedezeti ügylet lehetősége. Ennek lényege, hogy a devizapiacon befektetési szolgáltató (brókercég) közvetítésével a forint esésére kötünk üzletet valamely más devizával (euró, svájci frank, stb) szemben. Ennek persze vannak bizonyos költségei, a brókercég jutalékot kér egy ilyen ügylet végrehajtásáért, ám ez általában nem jelentős összeg.

Az igazi gond a kamatkülönbözettel van, vagyis azzal, hogy a forint eladására vonatkozó pozíción akkor is veszteség keletkezik, ha az árfolyam nem mozdul el. E jelenség oka ugyanaz, ami az egész devizahitelezés mozgatórugója volt, vagyis, hogy a forint kamata magasabb, mint az euróé, illetve különösen a svájci franké.

Akinek forintja van, az beteheti egyéves állampapírba 5,9 százalékos kamatra, vagy esetleg még jobban kamatozó banki betétbe (bár ezek általában csak rövidebb időszakra fizetnek magasabb hozamot), míg az euró betéti kamata csak 1-2 százalék, a svájci franké pedig jelenleg negatív, vagy jó esetben nulla.

A kamatkülönbözet jelenleg azt eredményezi, hogy amennyiben valaki 236 forintos árfolyamon köt határidős frank vételi ügyletet forint ellenében, az frankonként 10,3 forintot veszít akkor is, ha egy év múlva 236 forinton áll a frank.

Éppen ezért fedezni lehet, de csak akkor van értelme, ha ez csak egy átmeneti időszakra vonatkozik, például ha hirtelen jelentős negatív elmozdulást várunk - mondta Saághy Pál, az Equilor vezető deviza üzletkötője. A hitel teljes hátralévő futamidejére kötni ilyen ügyletet a harakirivel egyenértékű, lényegében azt jelenti, hogy forintra konvertáljuk a hitelünket. Ennél jobb megoldás valóban forinthitelre váltani a bankban.

Aki hosszú távon fedezne a devizapiacon az nem jár jobban, ráadásul a letétet is biztosítania kell. További hátrány, hogy ezzel lényegében bebiztosítja a magas árfolyamot és a magas forinthitelkamatot, viszont elveszíti a kamatelőnyét és azt, hogyha visszaerősödik a forint, akkor jobb helyzetbe kerüljön.

Ha a devizahiteles lekonvertálja (a banknál átváltja) a hitelét, akkor emelkedik a törlesztő, ha pedig hedge-el, akkor ugyan marad a részlet, de a hitelösszeg 10 százaléka körüli letétet kell elhelyezni fedezetként. (Kérdés, kinek van még 10 százaléka, hogy letétet helyezzen el a brókercégnél.) További veszély, hogy ha rossz irányba megy az árfolyam, akkor további fedezetet kell bevinni a brókercéghez, különben az ügylet veszteséggel lezárul.

Csak olcsóbb franknál érdemes beszállni

Saághy szerint ezen az árszinten nem vonzó a fedezés, egy alacsonyabb frankárfolyamnál azonban megfontolandó lehet. Most megfordult a kocka, nem a svájci franktól kell félni: a legnagyobb kockázat nem a frank fel-, hanem a forint leértékelődése. Cseberből vederbe estünk - mondja erre az üzletkötő. Ha valaki tart attól, hogy a forint jelentősen gyengül, akkor lehet kötni, de ezzel megint egy jelentős kockázatot vesz a nyakába az áhított biztonság helyett.

Csak akkor javasolnék fedezeti ügyletet, ha ismét egy jobb periódus következne és az árfolyam lemenne 226 környékére - mondta Nyári Zsolt a KBC üzletkötője. A jelenlegi helyzetben, amikor a forint elszállt, ez euró 15-20 forintot drágult, fedezeti ügyletet kötni nem más, mint spekuláció, veszíteni ugyanolyan könnyen lehet rajta, mint nyerni.

Nyári szerint is főleg rövid távra érdemes ilyen üzletet kötni, egy 226 körül megnyitott svájci frank vételi pozíción hamar összejöhetett 15 forint nyereség. Amit azon megnyert a devizahiteles, az árfolyamnyereséget be tudja tolni a törlesztőbe. Nem mellékes, hogy az árfolyam különbözet, amit megnyer rövid távon, azt hosszú távon kell visszafizetni, míg a nyereség azonnali. Ha valakinek a törlesztéshez nincs szüksége rá, a nyereséget be lehet tenni kamatozni, ez biztonsági tartalékot képezhet.

Nem javasol fedezeti ügyletet a jelenlegi árszinten Ötvös Mihály CIB senior deviza üzletkötője sem, szerinte a következő három hónapban biztosan lesz kedvezőbb szinten is a forint. Ha a végtörlesztési lehetőség kifut, akkor ráadásul nem is biztos, hogy nyomás alatt lesz a forint. Ha a világban nem jön hatalmas sokk, akkor erősödhet az árfolyam: nagy forintrallyk nem lesznek, de a jelenlegi szintnél olcsóbban lehet majd frankot venni. Az euró/forint árfolyamot legfeljebb 275-ig várja a CIB szakértője, de már ez is sokkal kedvezőbb, mintha valaki a mostani 287-es szinten kezdene fedezni. Emellett nem szabad elfeledkezni a svájci jegybank frankgyengítő lépéseiről sem, könnyen lehet, hogy svájci oldalról is segítenek az árfolyam csökkentésében - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!