A jelek szerint nem áll földbe az amerikai gazdaság a magas kamatok ellenére sem. Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium közlése szerint az Egyesült Államok GDP-je a második negyedévben 2,8 százalékkal bővült évesítve, ami jelentős növekedés az első negyedév 1,4 százalékához képest, ugyanakkor elmarad a tavalyi utolsó negyedévben tapasztalt 4 százalékot meghaladó ütemtől.

A bővülés mértéke meghaladja a piaci várakozásokat, a Reuters elemzői körképe alapján ez 2 százalék körül volt. Ugyanakkor például az atlantai Fed előrejelzésében 2,6 százalék szerepelt. A Fed saját maga egyébként az 1,8 százalékos bővülési ütemet látja annak, amely hosszabb távon semleges az infláció szempontjából.

Némi üröm az örömben, hogy eközben a vártnál nagyobb mértékben, 2,9 százalékkal emelkedett a fogyasztói kiadások magindexe, a piac 2,6 százalékot várt. Igaz, ez is jelentős lassulás az első negyedévben mért 3,7 százalékos mértékhez képest.

Jól látszik, hogy a fogyasztói kiadások tartják lendületben az amerikai gazdaságot, ezek 2,3 százalékkal emelkedtek a negyedév során a várt 2 százalék helyett. Ennek ellenére szembetűnő, hogy a fogyasztói kiadások és a szélesebb értelemben vett gazdasági tevékenység a magas kamatlábak súlya alatt fékeződött tavalyhoz képest, és ez az infláció fokozatos megfékezéséhez is hozzájárul.

Ez jó előjel a Federal Reserve számára, amely megpróbálja elérni a gazdaság puha landolását, és valószínűleg már szeptemberben megkezdi a kamatcsökkentést. A lazítás megkezdése már csak azért is valószínű, mert a június adatok azt mutatták, hogy a bérek növekedése lelassult, az amerikai gazdaság egyre kevésbé képes új munkahelyeket teremteni, miközben a munkanélküliségi ráta 4,1 százalékra, 3 éves csúcsra emelkedett.

A jegybak szerepét betöltő intézmény döntéshozói a jövő héten üléseznek, itt az elemzők szerint még változatlanul hagyják az irányadó kamatot. Emlékezetes, hogy az év elején még az volt a várakozás, hogy akár már júniusban megkezdődhet a kamatok lefaragása, azonban a vártnál tartósabbnak bizonyuló infláció miatt ez az időpont kitolódott. A Reuters felmérése szerint az elemzők idén a szeptemberi után még egy vágást feltételeznek, de erre csak decemberben kerülne sor.

A második félévet ugyanakkor többen is kockázatosabbnak tartják a közelgő amerikai  elnökválasztás miatt. A cégek egy része kivárhat, nem mindegy ugyanis, hogy az amerikai kormányzat adópolitikája és kereskedelmi politikája milyen irányban fog változni egy új elnök és kongresszus alatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!