Jelentősen nőtt az európai bankok által az Európai Központi Bank (ECB) dollár cseretenderén lehívott összeg azt követően, hogy a világ legnagyobb központi bankjai az elmúlt héten csökkentették az ilyen dollárlikviditási eszközök kamatszintjeit.

Az ECB 50,69 milliárd dollárt helyezett ki 12 hetes tenderén 0,58 százalékos hozam mellett. A frankfurti székhelyű intézmény az egyhetes tenderen 1,602 milliárd dollárt folyósított. A háromhónapos tenderen 34, míg az egyhetes aukción 5 bank támasztott keresletet.

Az ECB a legutóbbi egyhetes tenderen 0,352 milliárd dollárt, míg az előző 12 hetes tenderen 0,395 milliárd dollárt helyezett ki, rendre 1,08 százalékos, illetve 1,09 százalékos hozamszint mellett.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) háromhónapos tenderén 75 millió dollárt folyósított. Heti tenderére nem volt kereslet.

A világ legnagyobb központi bankjai november 30-án jelentették be, hogy összehangolt akció keretében, a piaci dollárlikviditás megerősítése érdekében 50 bázisponttal csökkentik dollár denominálású csereügyleteik kamatszintjét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!