A Merrill elemzője 17-23 százalékkal csökkentette a következő évekre vonatkozó EPS-becslését az OTP papírok esetében. Az elemzőház a pénteki kormányzati bejelentések fényében az idén fizetett szintnek megfelelő bankadóval számol (bruttó 37 milliárd forint) a következő évekre. A modelljükben már figyelembe veszik a pénzügyi tranzakciós illeték negatív hatását is, a kormány által beszedni kívánt 230 milliárd forint mintegy 30 százalékát, vagyis közel 69 milliárd forintot az OTP (illetve ügyfelei) fizethet be az államkasszába. A Merrill kalkulációi szerint az OTP az illeték 75 százalékát áthárítja ügyfeleire, ezen belül a bank véleménye szerint is nehezebb lesz a vállalati ügyfelek esetében az áthárítás. A tranzakciós illeték nettó negatív eredményhatása 17 milliárd forint lehet éves szinten.

Az OTP azonban a bankadón és a tranzakciós illetéken kívül is több negatív tényezővel szembesül. Az ukrán operációban a nem teljesítő hitelek megugrását okozhatja a hrivnya leértékelése, Magyarországon pedig negatívan hathat majd az önkormányzati kötvényeken történő leírás. Oroszországban veszélyt jelent, hogy a Sberbank beléphet a magas marzsokat nyújtó áruhitelezésbe, ezzel szűkítve az OTP lehetőségeit.

Az elemzőház az OTP 2013-as egy részvényre jutó eredményét 528 forintról 417 forintra csökkentette, míg a 2014-es EPS-becslésük 644 forintról 498 forintra csökkent. A Merrill 4000 forintról 3200 forintra vágta vissza célárát, és továbbra is úgy vélik, hogy az OTP papírok alulteljesítők lesznek a következő időszakban.

 


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!