Az olaj árfolyama héthetes mélypont közelében állt, a Brent kőolaj hordónkénti ára 80 dollár közelében volt, míg a WTI 76 dollár körül.

A Bloomberg cikke szerint több bank, köztük a Citigroup is leminősítették a kínai gazdaságra vonatkozó növekedési előrejelzéseiket, miközben a térségbe irányuló amerikai olajexport ára is csökkent. Emellett Kína második félévi behozatala is visszafogottnak tekinthető.

A hét hátralévő részében számos kulcsfontosságú adat jelenik majd meg, az amerikai készletektől a Fed szerdai kamatdöntéséig. Az OPEC+ egy nappal később monitorizó ülést tart.

A piac jelenleg megosztott abban a kérdésben, hogy a szervezet folytatja-e a tervezett kitermelésnövelést a következő negyedévben.

„A jelenlegi gyengeség, amelyet a kínai gazdaság miatti nyugtalanság és a recessziós aggodalmak váltanak ki, alapvetően indokolt. A hosszútávú élettartama azonban kétséges” – mondta Varga Tamás, a PVM Oil Associates Ltd. brókercég elemzője.

Fitch: tényleg veszélybe kerülhet Magyarország olajellátása

Nem látszik, hogy gyorsan rendeződne az ukrán-magyar-szlovák olajtranzit-ügy. A szankcionált Lukoil azonban túl nagy beszállító ahhoz, hogy a jelenlegi átmeneti megoldás tartós maradhasson. Az EU is beszállna a rendezésbe, bár ellátási gondok szerintük nincsenek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!