Tovább emelkedtek kedden a nyersolaj jegyzésárak, a Brent típus hordónkénti ára már meghaladta a 87 dollárt, ahol utoljára április végén járt. Mindez nagy ugrás ahhoz képest, hogy június első hetében 77 dollár alatt is kereskedtek az olajjal, vagyis kevesebb mint egy hónap alatt 13 százalékos volt a drágulás.

Kép: Economx.hu

A nyersanyaggal együtt a feldolgozott termékek ára is meredeken emelkedett az elmúlt hetekben, a dízel üzemanyagé például egy hónap alatt tonnánként 715-ről 815 dollárra lőtt ki. Mindez a magyarországi kutakon is nyomon követhető, kedden a benzin nagykereskedelmi árát literenként két, a gázolajét 3 forinttal emelte meg a Mol. Az átlagárak a kutakon 615 (benzin) és 633 (dízel) forintra változtak literenként.

A hazai autósok pechére az elmúlt négy hét alatt a dollár közel 3 százalékkal erősödött a forinthoz képest, így a kiskereskedelmi árak nagyobb mértékben emelkedtek, mint amit önmagában az olajárak mozgása indokolna.

Több dolog is közrejátszik abban, hogy két hónapos csúcsra drágult az olaj, egyrészt tovább eszkalálódott a közel-keleti helyzet: hétfőn megsebesült 18 izraeli katona egy, a Hezbollah által indított dróntámadásban. De ha ez még nem lenne elég, úgy fest, a Mexikói-öbölben lévő olajmezők és -finomítók működése sem lesz zökkenőmentes a következő napokban, a Beryl hurrikán erősödése miatt. 

Ráadásul a kínálat nem igazán követi a kereslet nyári felfutását: a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó országok kismértékben visszafogták a termelést a múlt hónapban, a Bloomberg felmérése szerint napi 80 ezer hordóval csökkentve 27 millió hordó alá esett a napi kihozataluk. A terv továbbra is az, hogy az OPEC+ tagok csak a negyedik negyedévben látnak hozzá a termelés élénkítéséhez. 

Rossz hír, hogy van még tér a további áremelkedés előtt. Egyrészt nyáron az üzemanyag-kereslet hagyományosan magas, az Amerikai Autóipari Szövetség előrejelzése szerint a július 4-i hétvégén például 5,2 százalékkal magasabb lesz az ünnepi utazások száma, mint tavaly.

A Reutersnek nyilatkozva Vandana Hari, a Vanda Insights olajipari elemzője azt mondta, hogy az áremelkedés „inkább tűnik félelem- és hangulatvezéreltnek, mint fundamentálisnak”, ami lényegében arra utal, hogy a tényleges kereslet-kínálati helyzet nagyjából változatlan.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!