A Sam Altman vezette startup 6,5 milliárd dollárt szeretne kapni a befektetőktől, köztük a Microsofttól és az Apple-től. Ezzel 86 milliárd dollárról emelkedik tovább a piaci értéke, amivel kiemelkedő dominanciára tesz szert az MI iparágban.

Ezzel együtt pedig úgy hírlik, hogy az OpenAI mintegy 150 milliárd dolláros értékeléssel gyűjti a pénzt. Ez az érték több, mint az S&P 500 vállalatok 88 százaléka, ideértve az Ubert, a BlackRockot és a Goldman Sachs-t.

A most tervezett, 6,5 milliárd dolláros tőkebevonás kapcsán többféle befektetővel is tárgyal a Bloomberg információi szerint, az értékelés ugyanakkor a befektetett összeget nem tartalmazza.

Ezzel együtt az OpenAI egy 5 milliárd dolláros hitelt is fel szeretne venni.

Az új értékelés a mesterséges intelligencia alapú startupot a világ egyik legértékesebb vállalatává emelheti, ami nagy ugrás a vállalat korábbi 86 milliárd dolláros piaci kapitalizációjához képest. Ez az érték azután jött ki ennyire, hogy a vállalat februárban jóváhagyta, hogy maguk a dolgozók is elkezdjék eladni a cégen belüli részesedésüket.

A finanszírozási kört az a Josh Kushner által vezetett Thrive Capital kockázati cég vezeti, amelyik korábban az Instagram, a Spotify, a Stripe és a Slack startupokba is befektetett.

A 2019 óta partner Microsoft mellett az Apple, sőt, még az Nvidia is tárgyal arról, hogy befektessen-e a ChatGPT gyártójába.

Az OpenAI mindezt úgy volt eddig képes elérni, hogy nonprofit vállalatként működött, ebből a szempontból pedig igen szokatlan a felépítése. Azonban nem egyedülálló, a legtöbb MI-alapú startup ugyanis lényegében csak pénzt vitt el a befektetőktől, de nem igazán forgatott vissza semmit, miközben a konkurencia megállás nélkül növekszik. Pontosan ezért is ingott meg többek között a befektetők bizalma az Nvidia chipgyártóban, a vállalat ugyanis nem tudta garantálni, hogy a technológiája innovatív és egyedülálló marad hosszútávon.

A konkurencia pedig egyre erősebb, és nem kizárt, hogy az Apple döntött a legbölcsebben azzal, hogy kivárt a technológia gyakorlati bevetésével. A jövő héten megjelenő iPhone 16-os modellek ugyanis már teljes egészében az Apple saját mesterséges intelligenciájára vannak kiképezve, melyből ugyan egyelőre az európai fogyasztók nem sokat érzékelhetnek majd, még így is precedenst teremthet. Pláne úgy, hogy az OpenAI is alaposan kivette a részét a cupertinóiak új vívmányának megalkotásában.

Sarah Friar, az OpenAI pénzügyi vezetője egy múlt havi, az alkalmazottaknak címzett levelében azt írta a Bloomberg szerint, hogy a most összegyűjtött pénzt számítási teljesítményre és egyéb működési költségekre fogják fordítani.

Rémisztő precedens lehet a svéd szolgáltató lépése

Sebastian Siemiatkowski, a Klarna vezérigazgatója a minap bejelentette, hogy a felére tervezi csökkenteni a vállalat létszámát. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!