Az utolsó fázishoz érkezett az OTP Bank kivonulása Romániából: az ottani versenyhatóság engedélyezte, hogy a Banca Transilvania megvásárolja a magyar hitelintézet romániai leánybankját. Erről hivatalos forrásaira hivatkozva kedden írt az Economedia.

A jóváhagyással az utolsó akadály is elhárul az üzlet lezárulta előtt, a pénzügyi teljesítés is megtörténhet hamarosan, s mint ahogy azt már korábban közölték, 347,5 millió eurót kap a Banca Transilvaniatól az OTP, a jelenlegi árfolyamon 137,2 milliárd forintot.

Az OTP Bank Romania a 11. számú szereplő a piacon (mérlegfőösszeg szerinti sorrendben), ami 2,64 százalékos piaci részesedésre volt csupán elég és a kivonulás oka is lényegében az volt, hogy onnan nem sikerült érdemben elmozdulni fölfelé.

A részvények árfolyamára a fenti hír már nincs igazán hatással, azt már korábban beárazta a piac. Mindenesetre a részvény megítélése jelenleg nem a legfényesebb, a szerdai kereskedésben ugyan néhány tizeddel emelkedett az árfolyam, de ez még korrekciónak is csak jóindulattal nevezhető a keddi 2,5 százalékos zakó után. 

Az OTP Bank részvények árfolyammozgása (forint)
Az OTP Bank részvények árfolyammozgása (forint)
Kép: Economx

Az árfolyam folyamatosan távolodik az idei csúcstól, két hónapja még 18 600 forintot ért egy OTP-részvény, ma 800 forinttal kevesebbet, igaz azóta az osztalékot is kifizette a pénzintézet, részvényenként 540 forintot. Így aki az év elejétől tartja a bankpapírokat – osztalék nélkül – 13 százalékos hozamot érhetett el. Az európai szektortársakkal összevetve ez nem túl erős, a Stoxx Europe 600 Banks Index 17 százalékkal van most magasabb értéken, mint az év elején.

Az OTP-vel kapcsolatban ami jelenleg leginkább bizonytalanságban tarthatja a befektetőket, az a szektort érintő adóterhek esetleges negatív módosítása. Konkrétumok egyelőre nincsenek, de egyebek mellett az NGM-kommunikációjából lehet következtetni a banki külön- és vagy extraprofitadó átalakításának a szándékára. Szerdán kormányülés van, nem kizárt, hogy felvetődik a kérdés is, bár ígéret erre nincs, ellentétben a szintén sokakat foglalkoztató üzemanyagár-kérdéssel.

Noha az NGM szerint 2024 első öt hónapjában a Magyarországon működő bankok adózás előtti profitja már a 900 milliárd forintot, a tavalyi dupláját közelíti, egyáltalán nem biztos, hogy nagyot nőne idén az OTP nyeresége is. Sőt, a legutóbb (három hete) frissített elemzői konszenzus szerint a külföldi leánybankokkal együtt értve az OTP csoport adózott nyeresége még kevesebb is lehet a tavalyinál, a várakozás szerint idén 897 milliárd forint körül alakulhat a nettó eredmény, a 2023-as 990 milliárd forint után és ebben az elemzők még nem kalkuláltak a bankok adóterheinek esetleges módosításával.

Extraprofitadó soron a bevezetés évében, 2022-ben az OTP-nek 78 milliárd forintot kellett befizetnie a költségvetésbe, tavaly annak mintegy felét. Az eredeti tervek szerint jövőre az extraprofitadót kivezette volna a kormány. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!