Közzétette negyedéves jelentését az OTP csoport, a profitszámok ezúttal is felülmúlták a várakozásokat, de nem túl nagy mértékben. Az adózás utáni eredmény megközelítette a 268 milliárd forintot, míg a konszenzus valamivel alacsonyabb, 262 milliárd forint volt. A nyereség 70 százaléka már a külföldi leánybankoknak volt köszönhető.

Az év első fele 508 milliárd forintos nettó nyereséggel zárult.

A nettó kamatbevétel soron a negyedév alatt 442 milliárd forintot ért el a bankcsoport, az összes bevételek meghaladták a 654 milliárd forintot, ami új rekord a hitelintézet történetében.

Utóbbi alakulását nem-kamatjellegű bevételek is támogatták, például a Moltól a negyedév során kapott 10 milliárd forintos osztalék.

A nettó kamatmarzs 4,27 százalékra csökkent, elsősorban az eurozóna és ERM 2 országok kamatkörnyezetében tapasztalt változások miatt. 

A negatívumok közé sorolható, hogy a várt 28 milliárd forint helyett 46 milliárdot különített el a bankcsoport céltartalékra, amelynek a fele a magyar anyabankhoz köthető. Itt szerepet játszott az egyes lakáshitelekre további 6 hónappal meghosszabbított kamatstop intézkedés negatív hatása, ami 5,6 milliárd forinttal rontotta a bank eredményét.

A hitelportfólió minősége stabil maradt, a nem-teljesítő (stage 3) kategóriába sorolható hitelek aránya 4,3 százalék volt a negyedév végén, lényegében ugyanakkora, mint 3 hónappal korábban. A teljesítő hitelek állománya három százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, a legjobban teljesítő országok Bulgária, Szerbia és Horvátország voltak.

A hitelportfólió már megközelíti a 23 ezer milliárd forintot, a betétek pedig a 31 ezer milliárdot.

Magyarországon és a többi csoporttag országban továbbra is az jellemző, hogy a lakossági hitelállományok növekedése érdemben meghaladja a vállalati hitelek dinamikáját. Magyarországon az első félév során a reálbér-növekedés mellett kedvezően hatott a januártól indult CSOK Plusz támogatott lakáshitel program, és a bankok önkéntes vállalása az újonnan kihelyezett piaci lakáshitelek THM-jének maximális szintjét illetően. 

A menedzsment megerősítette a korábbi prognózisát, amelynek fő elemei:

  • a kamatmarzs meghaladhatja idén a tavalyi értéket (3,93 százalékot)
  • a hitelállomány 6 százalék felett bővülhet
  • az éves sajáttőke arányos megtérülés alacsonyabb lesz a tavalyi 27,3 százaléknál (ez jelenleg 24 százalék körüli)

A kormány nyári költségvetési kiigazítása közül a tranzakciós illeték emelése és a devizakonverziós illeték bevezetése 25 milliárd forint terhet ró idén az OTP-re

A félév végén a bankcsoport saját tőkéje 4 548 milliárd forintra emelkedett, ez 26 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. Az összeg úgy nőtt ekkorára, hogy júniusban kifizettek 150 milliárd forint osztalékot, és közel 60 milliárdért vásároltak vissza saját részvényeket. 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!