Legszebb napjaira emlékeztet az OTP Bank részvények árfolyammozgása, az elmúlt 10 kereskedési napból csak egy volt, amikor lefele korrigált a bankpapír. E rövid idő alatt 7,5 százalékkal emelkedett az OTP részvények értéke, az év elejéhez képest már 19 százalékkal nőtt az árfolyam, az elmúlt egy évben pedig 47 százalékkal.

Kép: economx

A jelenlegi környezetben (kamatszintek, hitelezési kereslet) láthatóan az OTP Bank továbbra is stabilan teljesít – mondta az EconomX-nek Grébel Szabolcs a KH Értékpapír részvényelemzője, s a jelek szerint a költségvetési kiigazítás miatt módosított banki adóterhek is csak átmenetileg helyezték nyomás alá a bank papírjait.

Az OTP részvényeire mind hatással lehetnek az alábbiak:

- a lakossági hitelkereslet az első félévben jelentősen nőtt

- a vállalati hitelezésben egyelőre lassabb a felfutás

- az ingatlanpiaci trendek kedvezőek

- a magyar hozamgörbe alakulása semleges, az eurós hozamkörnyezet csökkenése enyhén negatív az OTP csoporttagok kamatmarzsaira

Az OTP egyébként hétfőn jelentett be egy új, 800 milliárd forint keretösszegű kötvénykibocsátási program elindítását. Ennek lényege, hogy ha az OTP csoport sajáttőke állománya csökken (osztalékfizetés és bankvásárlások miatt) akkor azt alárendelt kölcsöntőkével pótolják majd. Ez valamivel drágább forrás mint a bankbetét.

Grébel Szabolcs szerint az OTP sztoriban erős szál az az akvizíció, amely a legnagyobb lenne a magyar központú bank történetében, bár az árfolyam e nélkül is menetel. Az eddig megismert részletek szerint a baltikumi Luminor lehet a befutó, amely 2,1 milliárd euróért cserélhet gazdát, de az OTP mellett a lengyel Pekao és az olasz Unicredit is érdeklődik.

A hogyan továbbról megoszlanak a vélemények, az árfolyam jelenleg a 18 900 forintot közelíti, utoljára ezeken a szinteken több mint 3 éve járt. A KH Értékpapír anyavállalatának (Patria Finance) intézményi célára az OTP papírokra 20 600 forint.

A várakozásaik alapján a második negyedév is erős lehetett a bankcsoportnál, így még a jelenlegi tőzsdei árazás sem túlzó: az árfolyam az egy részvényre jutó sajáttőke (P/BV) érték 1,3 szorosát sem tükrözi, miközben a bank a sajáttőkére vetítve 22,3 százalékos megtérülésre (ROE) volt képes az első negyedévben, utóbbi kiugróan magas adat, főleg európai összevetésben, ezáltal indokolttá tehet magasabb árfolyamot is. Augusztus 9-én érkezik a bank második negyedéves jelentése, akkor kiderül, megalapozott volt-e a befektetők bizalma.

A jelenlegi részvényárhoz képest már 4 százalékos emelkedés sem kell a történelmi plusz (19 590 forint) eléréséhez.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!