Rövidtávon úgy fest, megérte bátornak lenni és „megvenni az esést”, a Budapesti Értéktőzsde legforgalmasabb részvénye – OTP Bank – ugyanis jelentős felpattanást produkált a 16 900 forintos szintről, ahova az Egyesült Államokból elinduló, s Japánban újabb löketet kapó tőzsdei pánikhullám idején leesett.

A bankpapírok néhány nap alatt 1800 forintot estek, vagyis elolvadt a pénzintézet piaci értékéből (részvénypiaci kapitalizáció alapján) 500 milliárd forint, azaz közel 10 százalék. A zuhanás felét azonban máris sikerült ledolgozni, a szerdai korrekció idején 17 900 forintig kapaszkodott vissza a kurzus és lehet, hogy még nincs itt a vége.

Unatkozni biztos nem unatkoztak az OTP-részvényesek

A többség szerint érdemes vásárolni

Kedden még a pánik utóhatásait nyögte a magyar tőzsde, így nem kapott különösebb figyelmet, de az utóbbi időben a külföldi elemzőházak jelzései alapján nem árt némi óvatosság, ha az OTP papírokról van szó.

A JP Morgan aznap célárat csökkentett, igaz nem drasztikusan, 22 ezerről 21500 forintra. Ezzel együtt a többség (14 elemző) szerint továbbra is venni kell az OTP részvényeit, 3 szakértő szerint elég csak tartani, 1 pedig már eladást javasol. A célárak középértéke 21 477 forint, ami a jelenlegi árfolyamnál 20 százaléknál magasabb, tehát 1 éves időtávon elméletileg ennyit nőhet a részvények értéke.

Hozhatja a kötelezőt pénteken az OTP

A célárak beteljesülésének és a további árfolyam-emelkedésnek az esélyét könnyebb lesz pénteken megítélni. A bankcsoport aznap, éjfél után publikálja második negyedéves jelentését, a várakozások szerint növekvő bevételek mellett, erős eredmény várható az OTP-től.

Az Erste elemzőjének előrejelzése alapján az OTP bevételei jelentősen bővülhettek a második negyedévben, de a működési költségek és a céltartalék-képzés is emelkedhetett. Ráadásul a tavalyi második negyedévben jelentős, 84 milliárdos egyszeri pozitív tételt könyvelt el az OTP az üzbég Ipoteka Bank akvizíciója kapcsán, ennek hiánya miatt a bankcsoport profitja most közel 8 százalékkal csökkenhetett.

A régióban tapasztalható kamatkörnyezet kedvező maradt az OTP számára, sőt a magyar kamatmarzsok javulhattak is a magas alapkamat csökkenésének köszönhetően – tették hozzá az Erste szakértői.

Az OTP a saját elemzői konszenzusa szerint a második negyedévben – csoportszinten – közel 262 milliárd forint adózott profitot érhetett el. Ha így alakul, az 10 százalék csökkenést tükrözne éves szinten, de az ismert egyszeri pozitív hatás (ami az üzbég bankvásárlás miatt a bázisidőszakot feljavította) miatt ez még így is erős eredményre van kilátás, ami az első negyedéves 240 milliárdos profitnál is magasabbnak ígérkezik.

Jó hír, hogy a bankcsoport bevételei már elérhették a 624,5 milliárd forintot, vagyis itt éves szinten 13 százalékos előrelépést érhetett el a hitelintézet. Ami viszont kevésbé tetszhet a befektetőknek, az a várhatóan 18 százalékkal emelkedő költségvolumen. A nettó díj és kamatbevételek viszont valósággal kilőttek az elemzők várakozása szerint, ezen a soron közel 29 százalékkal lehetett nagyobb az eredmény.

A magyar kamatkörnyezet jelenleg ideális az itthon működő bankok számára, a Magyar Nemzeti Bank várhatóan idén még legalább egy kamatcsökkentést végrehajt, ez pedig kellő lendületet adhat az egyébként már magára talált lakossági hitelpiacnak.

Pénteken az OTP sajtótájékoztatót is tart, amelyről az Economx is tudósít. 

 



Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!