A 6 és 12 hónapos kincstárjegyekből összesen 1,5 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. A rövidebb lejáratú papír esetében 4,1-szeres, a hosszabbnál 2,7-szeres volt a túljegyzés. Az 500 millió euróért értékesített 6 hónapos papírra 2,935 százalékos hozam alakult ki, magasabb az egy hónappal korábban tartott aukción elért 2,9 százaléknál. A 12 hónapos kincstárjegy hozama 3,652 százalékról 3,908 százalékra nőtt.

Portugália áprilisban 78 milliárd eurós segélycsomagot kapott. Abban az évben GDP-arányos államháztartási hiánya 4,2 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 9,8 százalékról, és jóval kisebb lett az EU/IMF mentőcsomagban előírt 5,9 százaléknál. A vártnál kedvezőbb hiány annak az egyszeri intézkedésnek az eredménye, hogy a magánnyugdíj-pénztári alapokat átterelték állami alapokba. E nélkül a tavalyi államháztartási hiány 7,5 százalék lett volna.

Tavaly a GDP-arányos államadósság 107,8 százalék volt, ami a portugál statisztikai hivatal szerint az idén 112,5 százalékra emelkedik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!