A svájci frank masszívan erősödésnek indult az elmúlt napokban a japán tőzsde összecsuklásával kísért globális eladási hullámban. Hétfőn már olyan szintre ugrott az árfolyam, ahol utoljára a nagy 2015 eleji frankválság idején járt – amely többek között magyar brókercégeket is maga alá temetett – miután egy hét alatt annyit erősödött, amire az Ukrajna elleni orosz támadás 2022 eleji megindulása óta nem volt példa.

Hétfőn a svájci gépipari, elektrotechnikai és technológiai cégek érdekeit gépviselő Swissmem szakmai szövetség már nyílt közleményben szólította fel a svájci jegybankot (SNB), hogy tegyen lépéseket a frank nem kívánt erősödése ellen. Az ugyanis szerintük jelentősen fenyegeti az ország exportképességét, és ezzel komolyan fenyegeti a gazdasági fellendülést az országban.

Hiába a szakmai szövetség felhívása azonban, nem nagyon tűnik úgy, hogy sikerülne kifogni a szelet a svájci frank vitorlájából. Bár hétfő óta visszakorrigált az árfolyam, a befektetők pozicionáltsága és a fundamentumok is arra utalnak, hogy az erősebb frank mellett elég sok érvet lehet felsorakoztatni.

euró/svájci frank árfolyam
euró/svájci frank árfolyam
Kép: stooq.com, economx

Az SNB a várakozások szerint szeptemberben már idén harmadszor hajthat végre kamatcsökkentést. A határidős jegyzések alapján a szereplők arra számítanak, hogy a 25 bázispontos kamatvágást decemberig egy újabb követheti, és ezzel az alapkamat egészen 0,75 százalékig csökkenne. Ennek elvileg gyengítenie kellene a svájci devizát értelemszerűen, hiszen a frankban kibocsátott hitelek hozama is kevesebb lesz.

A probléma csak az, hogy a svájci frank kamatozása amúgy is nagyon alacsony volt az euró és dollár hozamokhoz képest. Ezért az elmúlt években elég masszív pozíciók épültek fel, amelyek alapja az volt, hogy az alacsony kamatú svájci frankban felvett hitelekből magasabb kamatozású devizákban történő befektetéseket finanszíroztak.

Olyannyira, hogy az amerikai szabályozott piacokon nyitott pozíciókat is összesítő Határidős Piaci Bizottság (CFTC) adataira hivatkozva azt írja a Bloomberg, hogy a frank gyengülésére nyitott pozíciók értéke még mindig 2007-ben elért csúcsa felett van. Mindezt annak ellenére, hogy már két hete tart a pozíciók leépítése.

Jól látszik egyébként a svájci és a német 10 éves lejáratú államkötvények hozama közötti különbség alakulásán, hogy miért is volt egyre vonzóbb ilyen pozíciókat nyitni. Ahogy az  Európai Központi Bank elkezdte emelni az eurókamatokat, a svájci hozamok ezzel nem voltak képesek lépést tartani.

A német és a svájci 10 éves államkötvények hozamkülönbözete (bázispont)
A német és a svájci 10 éves államkötvények hozamkülönbözete (bázispont)
Kép: worldgovernmentbonds, economx

A világ legnagyobb letétkezelő bankjának számító Bank of New York Mellon szakértői pedig azt mondták, a frank május óta bekövetkezett 5 százalékos erősödése ellenére az ügyfelek többsége még mindig alulsúlyozott pozíciókat tart a svájci fizetőeszközben. Hiába diktálná tehát a kamatkülönbözet azt, hogy a frank gyengüljön. Egy olyan helyzetben, amikor erősödnek a geopolitikai kockázatok, vagy a pénzügyi rendszerben nő a bizonytalanság, a beinduló pozíció zárások masszívan erősíthetik a devizát.

Ráadásul a fenti bank elemzői szerint a svájci jegybank részéről sem indokolt egyelőre, hogy agresszívan fellépjen a frankerősödéssel szemben. Úgy vélik ugyanis, hogy az elmúlt években elég kevés volt a bizonyíték arra, hogy túl szoros lenne a kapcsolat az infláció és a frank árfolyama között. Így úgy látják, a legkisebb ellenállás jelenleg a frank további felértékelődése irányában van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!