A Swatch Group részvényei hétfő reggel tíz százalékot zuhantak a zürichi tőzsdén, miután az eladások és a nyereség visszaesett a svájci óragyártók és más luxuscégek Kínában tapasztalható gyengélkedése miatt.

A csoport, amelynek márkái közé tartozik az Omega, a Blancpain és az ékszerész Harry Winston, az év első hat hónapjában 70 százalékos működési nyereség zuhanásról és 14 százalékos forgalomcsökkenésről számolt be.

Ezek után nem lehetett csodálkozni azon, hogy a Swatch Group részvényei a korai zürichi kereskedésben 10 százalékot estek, ami 2020 márciusa óta a legnagyobb negatív elmozdulás.

A csalódást keltő vállalati eredményekért közvetlenül okolható a luxuscikkek iránti kereslet visszaesése Kínában, mivel a fogyasztók ezen a kulcsfontosságú piacon elzárkóznak a drága termékek vásárlásától.

Nick Hayek, a Swatch Group vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy a vállalat több mint 20 százalékkal csökkentette a termelést, miközben a munkaerőt megtartotta jobb időkre várva.

A nagy hatást elsősorban Kína gyakorolja

– hangsúlyozta Nick Hayek, aki azzal számol, hogy a kínai piac, beleértve Hongkongot és Makaót is, az év végéig kihívást jelent majd a teljes luxuscikk-ipar számára. A belépő árú márkák, mint a Swatch és a Tissot jobban fognak teljesíteni, mint az olyan luxusmárkák, mint az Omega, a Blancpain és a Breguet – fűzte hozzá.

Piral Dadhania, az RBC elemzője szerint a Swatch Group eredményei rosszabbak a vártnál, és jelentős eredményromlásra számít.

Luca Solca, a Bernstein elemzője nagyon rossznak nevezte a jelentést, és azt mondta, hogy a vállalat kulcsfontosságú Omega márkája szenvedhet attól, hogy a rivális Rolex, a vezető svájci óramárka modelljei jobban elérhetőek a kiskereskedelemben.

Más luxusóragyártókhoz hasonlóan a Swatch is nyomás alatt van, amióta a világjárványt követő rövid fellendülés után a fogyasztók a növekvő infláció miatt visszafogták a kiadásaikat. 

A svájci Hayek család ellenőrzése alatt álló vállalat vezetősége összeütközésbe került néhány részvényessel is, akik kritizálták a vállalatirányítást és a részvények árfolyamának alakulását. A Swatch Group részvényei egyébként idén eddig mintegy 17 százalékkal estek.

Nick Hayek szerint a vállalat megtartja a dolgozókat, hogy elkerülje a sok tőzsdei cégre jellemző rövid távú gondolkodást, és készen álljon, amikor a piac fellendül. Máskülönben – mondta – több mint 30 százalékkal csökkentette volna a létszámot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!