Érdeklődhet az Intel PC-design üzletágának egyes részei iránt Qualcomm – értesült a Reuters. Az Intelnek nem megy jól, küzdenek a készpénztermeléssel, és egyes üzleti egységek leépítését és más eszközök eladását tervezik. 

A hírügynökság egyik forrása szerint az Intel PC-tervezési üzletága mellett más, például a chiptervezés is érdekelheti Qualcomm vezetőit, de a vállalat összes tervezési egységét vizsgálják. Az Intel más részeit, például a szerverszegmenst azonban kevésbé lenne érdemes megvásárolnia a Qualcommnak.

Hivatalosan nem tett még ajánlatot a Qualcomm és nem is jelezte szándékait az Intel felé és a Reuters információit se kommentálták. Ajánlattételre akkor kerülhet sor, ha az Intel valóban külön cégekbe szervezi ki az érintett üzletágakat. 

A 182 milliárd dolláros piaci kapitalizációjú Qualcomm - amely az okostelefonokban található chipekről ismert, és az Apple-t is az ügyfelei között tartja számon - állítólag már hónapok óta dolgozik az Intel egyes részeinek megvásárlását célzó terveken. 

A teljes Intel 83 milliárd dollárt ér jelenleg, az év elején még 2,5-szeres áron kereskedtek a részvényeikkel. A második negyedévüket katasztrofálisnak értékelték az elemzők, a társaság 15 százalékos létszámcsökkentést hajtott végre, felfüggesztette az osztalékfizetést, a menedzsment pedig küzd a gyártás finanszírozásának biztosításával és a pénztermeléssel. 

A PC üzletág már tavaly megborult, az árbevétel 8 százalékkal 30 milliárd dollár alá esett, de ezt még meg lehetett magyarázni a teljes piac általános gyengeségével. 

Az Intel igazgatótanácsa a jövő héten ül össze, hogy mérlegelje a vezérigazgató, Pat Gelsinger és más vezetők javaslatát arról, miként lehetne költségcsökkentési céllal fazonírozni a vállalat működését. Az opciók között szerepel a programozható chipekkel foglalkozó egység, az Altera eladása is - jelentette a Reuters.

Egy Intel részvény már 20 dollárt sem ér, utoljára 2013-ban volt ilyen nyomott az árfolyam. Négy éve sokkal jobban festett a cég piaci értéke, a részvények 70 dollár közelében forogtak, az akkori csúcshoz képest most 70 százalékkal alacsonyabb az árfolyam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!