Az elemzés szerint az elmúlt napokban romlott a szíriai helyzet, ráadásul további szankciókat léptettek életbe az Assad-rezsim ellen. Szíria egy kifizetést már elmulasztott az INA-val szemben, és az EU az állami tulajdonban álló General Petroleum Corporationt is felveheti a szankciólistára. Ez pedig azzal járhat, hogy az INA ottani tevékenységére force majeure-t hirdethet.

A szíriai nagyjából napi 22,5 ezer hordó olaj-egyenértékű kitermelés a Mol felhozatalának mintegy 15 százalékát teszi ki, ráadásul az egység nyereségességi szintje is magasnak számít a UBS szerint. A szíriai operáció a 2012-es becsült nettó eredmény 12 százalékát adhatja, amely egy részvényre vetítve 2228 forintot (nettó 1053 forintot) jelenthet. Ez a svájci bank nettó eszközérték modelljében 3 százalékos súlyt jelent, ám a jelenlegi részvényárfolyamra vonatkoztatva már 6 százalékot.

Az elemzés felhívja a figyelmet, hogy bár a Mol az elmúlt hónap során 13 százalékkal felülteljesítette az MSCI Global indexet, illetve az iraki kurdisztáni projekt hosszabb távon még nagy felértékelődési potenciállal kecsegtethet, a szíriai helyzet romlásával viszont a UBS szerint kétséges, hogy a magyar olajpapír felülteljesítése fenntartható lenne. Ez indokolja az ajánlás semlegesre rontását, míg az új, 20 000 forintos célár nem számol 2012-re szíriai cash flow-val.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!